Wielkanocna babka gotowana

- specjalna forma na babkę gotowaną - głęboki garnek, aby babka mogła się w nim gotować - 5 dużych lub 6 średnich jaj - 1 szklanka cukru - 1 duży cukier waniliowy - 200 g mas

babka gotowana www
makaron muszelki z poledwiczka

Szybka wołowina z ziemniakami

- więcej niż 1 kg wołowiny z udźca (zrazówka), która odleżał w lodówce do 5 dni - do 1 kg dużych ziemniaków - 2 czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pasty curry z o

szybka wolowina z ziemniakami

Zapiekanka z kalafiorem i brokułami

Wspaniała na ciepło i doskonała na zimno: - 700 g wieprzowego mięsa mielonego - 1 brokuł (około 500g) - 1 mały kalafior - 1 średnia papryka czerwona - 1 duża cebula - 1 śred

zaiekanka z kalafiorem brokulami

Wykwintna zupa cebulowa

Doskonała sycąca zupa na jesienne popołudnie: - 700 - 800 g cebuli - 1 duży ząbek czosnku - 1 litr lekkiego bulionu plus 1 litr wrzątku - 5 kromek żytniego chleba - masło do sma

wykwintna zupa cebulowa

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wspaniała wątróbka, cebulka i jabłko to doskonałe zestawienie, każdy może ją przygotować bo to jest proste :) Zobaczcie sami: - 0,7 do 1 kg wątróbek drobiowych - 3/4 szklanki m

wątróbka

Sałatka "3 rodzaje" w 15 minut

Tylko 15 minut i treściwa, pełna smaku sałatka gotowa: - 1 puszka 400g fasoli czerwonej - 1 puszka 400g fasoli białej - 1 puszka 400g zielonego groszku - 300g zielonego ogórka - 30

salatka 3 rodzaje

Polędwiczki duszone w grzybach leśnych

Grzyby, zbierane od dawien dawna w Polsce, to doskonały jesienny przysmak: - miska mieszanych grzybów leśnych (mogą z wcześniej rozmrożonych) - 600 - 800 g polędwiczek wieprzowych

poledwiczki duszone w grzybach lesnych

Sałatka śledziowa z czerwonym buraczkiem

Doskonale dobrane smaki, jest słonawo, kwaśno i słodko: - 3 - 4 płaty śledziowe ala matyjas - 1 średni gotowany burak - 1 średnie kwaskowe jabłko - dwa średnie ogórki kiszone

salatka sledziowa z buraczkiem

Gulasz z udek kurczaka w sosie pomidorowym

Doskonały, szybki gulasz na spóźniony obiad. Podawać z makaronem lub ryżem. - 500 - 600 g trybowanych udek kurczaka (bez kości i skóry) - 100 g pieczarek - 100 g boczniaków (albo

gulasz z kurczakaa

Surówka z kiszonej z gotowanym burakiem

Dobre zestawienie, można użyć buraka wcześniej odłożonego, smacznie i zdrowo: - 400 - 500 g kapusty kiszonej - 1 duża marchewka - dwa średnie lub 1 duży gotowany burak - garść

surowka

Łatwe ciasteczka z cukrem

Wytrawne ciasto, odrobina cukru i cynamonu - niebo w gębie. - 3 szklanki mąki (około 400g) - 200 - 250g masła - 3 żółtka - 1 mały cukier o smaku waniliowym - 1/2 szklanki gęste

ciastka z cukrem

Pasta rybna z makreli

Bardzo szybka i niesłychanie smaczna pasta - sałatka z makreli: - 1 spora makrela wędzona - 1 średni ogórek kiszony - 2 kawałki czerwonej papryki konserwowej - 1 łyżeczka majone

szablon www

Świeżonka

Kto nie lubi świeżonki? Wspaniałe wieprzowe mięsko duszone w słodkiej cebulce. - 300 g brzuszka wieprzowego bez skóry - 500 g łopatki wieprzowej - 500 g karczku wieprzowego -

swiezonka wieprzowa

Kapusta zasmażana

Bardzo dobra, prawdziwie polska kiszona kapusta, odpowiednio przyprawiona, po prostu wspaniała: - 2 do 2,5 kg jesiennej kapusty kiszonej - 2 marchewki - 100 g smalcu - 150 g masła śm

kapusta zasmazana .JPG

Pyszny pstrąg pieczony bez ości

Wspaniała aromatyczna ryba, bardzo smaczna na ciepło i jeszcze lepsza na zimno: - 2 pstrągi około 400g każdy (koniecznie wyjąć ości) - połówka cytryny MARYNATA - łyżka siekan

szablon www