Polędwiczki duszone w grzybach leśnych
Grzyby, zbierane od dawien dawna w Polsce, to doskonały jesienny przysmak: - miska mieszanych grzybów leśnych (mogą z wcześniej rozmrożonych) - 600 - 800 g polędwiczek wieprzowych
Grzyby, zbierane od dawien dawna w Polsce, to doskonały jesienny przysmak: - miska mieszanych grzybów leśnych (mogą z wcześniej rozmrożonych) - 600 - 800 g polędwiczek wieprzowych
Kanie (Sowy) to jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych. Popularne jako "schabowy" nadają się również do innych przepisów, a oto jeden z nich: - 10-20 sztuk grzybów - Kani (Sowa)
Niesamowite śledzie, bardzo smaczne i aromatyczne. Prosty i smaczny sos. - 6 płatów śledziowych, solonych - 300 g gęstego majonezu - 200 g gęstej kwaśnej śmietany - 100 g grzybó
Kania czubajka, przez niektórych nazywana sową, to grzyb o wielkich walorach smakowych - kilka mięsistych świeżych grzybów - sól - bułka tarta - 2 - 3 jaja - odrobina pieprzu -
Proste w swoim składzie, niesamowite w smaku, szybkie danie sezonowe: - 350 g ryżu basmati (posolić 1 i 1/2 łyżeczki) - miseczka kurek leśnych, około 100 g - 100 g zielonego grosz
Ta zupa to nie zalewajka, nie dodaję do niej kwaśnego barszczu, dlatego jest wyjątkowo delikatna i mocno grzybowa. - 2 ćwiartki z kurczaka (lub inne części) - 1 do 1,5 kg leśnych gr
Boczniaki to niedoceniane grzyby hodowlane. Odpowiednio przygotowane są pyszne: - 0,5 kg boczniaków - sól - 3 jaja - bułka tarta - olej lub masło klarowane do smażenia (lub zmiesz
Smażonka grzybowa z cebulką, śmietaną lub jajkami. Doskonała przystawka do dania głównego. - łyżka masła i margaryny do smażenia grzybów - powyżej 1 kg grzybów leśnych (pod
Doskonałe mięsne kawałki i wspaniały sos, prosty i smaczny przepis - 1 kg równej łopatki, aby dało się kroić w poprzek włókien - 250 g malutkich pieczarek - garść suszonych