Zapiekanka z kalafiorem i brokułami

Wspaniała na ciepło i doskonała na zimno: - 700 g wieprzowego mięsa mielonego - 1 brokuł (około 500g) - 1 mały kalafior - 1 średnia papryka czerwona - 1 duża cebula - 1 śred

zaiekanka z kalafiorem brokulami

Sałatka śledziowa z czerwonym buraczkiem

Doskonale dobrane smaki, jest słonawo, kwaśno i słodko: - 3 - 4 płaty śledziowe ala matyjas - 1 średni gotowany burak - 1 średnie kwaskowe jabłko - dwa średnie ogórki kiszone

salatka sledziowa z buraczkiem

Barszcz ukraiński

Ta narodowa zupa naszych sąsiadów jest bardzo bogata w smaku, w tym filmie prezentuje jej świąteczne wydanie, zapraszam: - 1 kg pręgi wołowej (goleń) - 4 średnie buraki (mniej ni

barszcz ukrainski
schabowy z koscia

Czerwony barszcz do pasztecików lub pierogów

Ten mocny i ostry czerwony barszczyk doskonale nadaj się na Sylwestra, Andrzejki, albo zabawę karnawałową. - 2 kg czerwonych buraków na 3 litry wody - 5-10 kawałków grzybów suszony

barszcz czerwony paszteciki pierogi

Steki z łopatki wieprzowej z grzybami

Doskonałe mięsne kawałki i wspaniały sos, prosty i smaczny przepis - 1 kg równej łopatki, aby dało się kroić w poprzek włókien - 250 g malutkich pieczarek - garść suszonych

stek z lopatki wieprzowej

Polędwiczki duszone w cebuli

Bardzo prosty przepis, minimalnym nakładem przyrządzicie danie godne królów :) - 2 polędwiczki wieprzowe - 4 duże cebule - 2 ząbki czosnku - pieprz - sól - 3/4 szklanki bulionu

poledwiczki duszonew cebuli www

Rosół na niedzielę i na święta

- połowa niedużej kury rosołowej - wiejskiej (lub ćwiartka dużej) - 500 - 700 g młodego antrykotu wołowego (doskonała jest także pręga wołowa) - 5 średnich marchewek - 2 śred

rosol  www

Sernik bez spodu o mocno serowym smaku

- 1 kg sera do mielenia (3 razy) lub mielonego sera twarogowego - 5 dużych jaj (lub 6 mniejszych) - niepełna szklanka cukru (do 180 g) - 150 g masła śmietankowego lub extra - 1 czuba

sernikzpolewawww

Boeuf Strogonow - gulasz wołowy

Wspaniała wołowina alla Strogonow to przepyszny gulasz wołowy. - 0,7 do 1 kg wołowiny (zrazówka, polędwica lub pręga) - 5 pieczarek - 1 papryka (lub części kolorowych) - 2 cebul

strogonow www