Boeuf Strogonow - gulasz wołowy

Składniki:

Wspaniała wołowina alla Strogonow to przepyszny gulasz wołowy. - 0,7 do 1 kg wołowiny (zrazówka, polędwica lub pręga) - 5 pieczarek - 1 papryka (lub części kolorowych) - 2 cebule - 2-3 ogórki kiszone - 0,7 l bulionu wołowo-warzywnego - 1 koncentrat pomidorowy - 1 łyżka papryki słodkiej mielonej - 1/2 łyżeczki ostrej papryki (cayenne) - 1 płaska łyżeczka pieprzu - 1 łyżka masła mlecznego - olej (i masło klarowane) do smażenia - sól (UWAGA: solimy na sam koniec do smaku) - płaska łyżeczka cukru

Sposób przyrządzenia:

1. Wszystko zaczyna się od wołowiny. Ważne jest aby nasz kawałek kroić w poprzek włókien mięsa. Kroimy plastry o centymetrowej grubości.


2. Teraz na słupki, podobnie jak plastry, o centymetrowej grubości.


3. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i wkładamy łyżkę masła klarowanego, dobrze ją rozgrzewamy i "ostro" smażymy wołowinę, nich chwilę poleży na jednym boku. UWAGA: nie smażymy wszystkiego od razu (przynajmniej na 2 razy), ponieważ mocno puściło by wodę i zaczęło się dusić we własnym sosie, a my chcemy smażyć.


4. Po 2 minutach, można już mięso przewracać na drugą stronę, każdą partię smażymy do uzyskania równomiernego rumianego koloru. Zdejmujemy do 5 litrowego garnka.


5. Gdy mięso się smaży przygotowujemy pozostałe produkty: cebulę kroimy w grubą kostkę.


6. Paprykę w słupeczki.


7. Pieczarki w ćwierć plasterki.


8. A ogórki? Ogórki podobnie jak paprykę w słupeczki o boku 0,5 cm.


9. Aby mięso zyskało na smaku i szybciej się skruszało w duszeniu podsypujemy je 1 płaską łyżeczką cukru.


10. Teraz na patelni, na której został tłuszcz ze smażenia mięsa, smażymy pieczarki.


11. Jak się dobrze zarumienią, to dorzucamy cebulę.


12. Gdy cebula będzie podsmażona, dodajemy paprykę.


13. Smażymy wszystko 2-3 minuty, często mieszając i wrzucamy ogórki, smażymy tak 2-3 minuty również często mieszając.


14. Wlewamy bulion i dusimy wszystko 3-4 minut od zagotowania.


15. Teraz z patelni cały sos przelewamy do mięsa i zalewamy je zimną wodą tak aby najwyżej położone końce mięsa i warzyw nieco wystawały nad wodę. I dusimy tak pod przykryciem 1.5 h. W między czasie trzeba uzupełniać ubytki sosu do poziomu początkowego i po godzinie można zacząć sprawdzać mięso czy mięknie.


16. Gdy mięso już jest kruche dodajemy cały słoiczek koncentratu pomidorowego. Dobrze go mieszamy i gotujemy 5 minut.


17. Solimy na początek 1 łyżeczkę, gotujemy 5 minut i sprawdzamy słoność. Dodajemy też łyżkę masła niech się roztopi.


18. Jeśli wszystko jest OK, podajemy w kokilkach lub w wazie, aby każdy mógł sobie nabrać na talerz.


19. Można przyprawiać papryką słodką, papryką cayenne i pieprzem.