Boczniaki - grzyby jak schabowe

Składniki:

Boczniaki to niedoceniane grzyby hodowlane. Odpowiednio przygotowane są pyszne: - 0,5 kg boczniaków - sól - 3 jaja - bułka tarta - olej lub masło klarowane do smażenia (lub zmieszać)

Sposób przyrządzenia:

1. Aby zrobić boczniaki jak schabowe, musimy mieć grzyby, które mają duże kapelusze, małe nadają się np do sosów. układamy grzyby na dużej tacy, blaszkami do góry i obficie je solimy. Teraz trzeba zostawić tak posolone grzyby na 3-4 godziny.


2. Po tym czasie, na boczniakach dają się rzucić w oczy duże kropelki wody. grzyby zmiękły i są gotowe do panierowania.


3. Rozkłócamy jajka.


4. Panierujemy tylko w jajku i bułce tartej.


5. Na dobrze rozgrzany tłuszcz (na patelni powinno być go tyle, aby przykrywał dno w całości) wkładamy boczniaki blaszakami do góry, to ważne aby uzyskać na płaskiej powierzchni chrupiącą skórkę.


6. Jak są już dobrze rumiane odwracamy je i smażymy nieco dłużej, ponieważ tutaj mamy do czynienia z grubszymi częściami grzybów.


7. Grzyby gotowe, można je podawać jak schabowe z ziemniakami i np. mizerią, lub jako dodatek do kotletów :)