Wspaniały sos mięsny i jeszcze lepsze kotlety z karkówki duszone w panierce. - do 1 kg karczku wieprzowego - 0,5 litra bulionu drobiowo-wołowego (może być rosół) - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka majeranku - sól - pieprz mielony - szczypta kminku (ziarna lub mielony) DO PANIEROWANIA i SMAŻENIA - 2 jaja - mąka - smalec lub olej i 1 łyżka masła klarowanego do smażenia Bitki są doskonałe do klusek, makaronów, ziemniaków, kaszy, a także do ryżu:
1. Zaczynamy od mięsa, kroimy ja w plastry do 1,5 cm grubości.
2. Zawijamy plaster w folię spożywczą i rozbijamy tłuczkiem do kotletów schabowych, tak aby miały około 0,5 cm grubości (może być nieco więcej). Folię trzeba za każdym przewróceniem kotleta odklejać, aby nie napinała się za bardzo na kotlecie.
3. Przyprawiamy każdy kotlet solą i świeżo mielonym pieprzem, nie za dużo, i układamy kotlety na sobie, aby chwilę przeszły przyprawami.
4. Na patelni mocno rozgrzewamy nasze tłuszcze.
5. Panierujemy bitki: mąka, rozkłócone jajka, ponownie delikatnie w mąkę.
6. Teraz smażymy po 2 kotlety. Nie nakładamy więcej (choćby się mieściły), bo patelnia będzie się wychładzać, a kotlety nie będą się dobrze smażyć.
7. Po kilku minutach, jak się zarumienią od strony smażonej, można odwracać i smażyć odrobinę krócej niż poprzednią stronę.
8. Przygotowujemy cebulę i czosnek krojąc średnio drobno.
9. Usmażone kotlety przekładamy do garnka, w którym będą się dusić, a na patelni smażymy na złoto cebulę z czosnkiem.
10. Jeśli cebula jest podsmażona zalewamy ją bulionem.
11. Przyprawiamy sos, majeranek przecieramy na dłoniach, solimy i pieprzymy po około 1/4 łyżeczki, dodajemy 1/4 łyżeczki kminku. (jeśli ktoś nie lubi może zmniejszyć ilość lub ominąć kminek, jednak do bitek smakuje wybitnie).
12. Sos powinien pogotować się 5 minut i można go wlewać do garnka z bitkami, można polewać po kotletach.
13. Dusimy na średnio małym ogniu pod przykryciem około 1h lub nieco dłużej.
14. Trzeba uważać, aby sos się nie wygotował, jeśli tak będzie go mało dolewamy wody.
15. Bitki mocno wciągają sos, jednocześnie go zagęszczając.
16. Po godzinie duszenia można sprawdzić miękkość, łamiąc mięso łyżką powinno bez problemu się kruszyć, jest dobre.
17. Cieszmy się wspaniałym daniem obiadowym :)