- 3 lub 4 filety z kurczaka - 1 duża szklanka ryżu (zagotować w dwóch takich samych szklankach wody) MARYNATA (3-4 godziny przed obiadem) - 1/3 szklanki bulionu z kury - 1/2 cytryny - łyżeczka imbiru mielonego - wypukła łyżeczka chilli cayenne - 1 cebulka dymka (lub mała zwykła) - 1 łyżeczka miodu - szczypta soli DODATKOWO - miseczka sosu słodko ostrego - 2 łyżki gęstego sosu sojowego
1. Na początek przygotujemy marynatę. Cytrynę wycisnąć i dodać sok, cebulkę pokroić w kostkę, soli dodać 1/3 łyżeczki
2. Teraz umyte i oczyszczone z błonek filety, wkładamy do marynaty, kilkukrotnie je nacierając i przewracając w niej, w taki sposób aby dobrze się "nasmarowały"
3. Kurczak wędruje na 3-4 godz. do lodówki
4. Jeszcze przed wyjęciem kurczaka z lodówki, przygotowujemy ryż do gotowania. Będziemy go gotować na tradycyjny sposób, w skutek czego może być nieco kleisty, jeśli chcesz aby ryz był mocno sypki skorzystaj z mojego przepisu "Jak ugotować ryż na sypko". Tradycyjnie czyli zalewamy szklankę ryżu 2-ma szklankami wody i solimy około 1 płaskiej łyżeczki, aby przyspieszyć proces, można użyć do zalania ryżu - wrzątku.
5. Przygotowujemy rondel do smażenia i duszenia kurczaka, rozgrzewając dosyć mocno niewielką ilość oleju rzepakowego
6. Smażymy zamarynowane piersi z kurczaka w całości na rumiany kolor, na średnim ogniu, tak aby miód zawarty w marynacie nie przypalał się
7. W miedzy czasie sprawdzamy ryż, czy się zagotował
8. Jeśli tak, to przykrywamy pokrywkę, wyłączmy gaz i nakrywamy garnek jakąś grubszą ściereczką i tak zostawiamy ryż na kilkanaście minut aby się sam ugotował do miękkości
9. Zajrzyjmy do kurczaka, jeśli ładnie się zarumienił, możemy przewrócić go na drugą stronę. Ogólnie smażenie powinno trwać na 1 stronie do 5 minut na drugiej do 4, powinno wystarczyć. Nie ryzykujemy niedosmażenia, ponieważ zaraz będziemy go dusić :)
10. Wlejmy do pozostałej marynaty około 1/2 szklanki wody, aby mieś w czym dusić nasz filet.
11. Zalewamy fileta sosem - marynatą i pod przykryciem dusimy około 15 minut
12. Sprawdźmy ryż, jeżeli wygląda dobrze to może dalej siedzieć w garnku, do czasu aż go położymy na talerzu
13. A filety się udusiły i wyglądają tak
14. Możemy z pomidora i ogórka zielonego zrobić kolory i smak, oraz użyć naszych sosów do przygotowania talerza
15. Smacznego.