Doskonały, szybki gulasz na spóźniony obiad. Podawać z makaronem lub ryżem. - 500 - 600 g trybowanych udek kurczaka (bez kości i skóry) - 100 g pieczarek - 100 g boczniaków (albo tylko boczniaki lub pieczarki, ale najlepiej wymieszać) - 400 - 500 g passaty pomidorowej - kilka cienkich plasterków boczku - 1 średnia papryka czerwona - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - kilka pomidorków koktajlowych - szczypta chili - cayenne - szczypta kminku w ziarnach - rozmaryn - świeże listki lub szczypta suszonego - sól i pieprz do smaku - oliwa - makaron spaghetti
1. Zaczynamy od pokrojenia boczku na mniejsze części. Ten cienko krojony boczek, po usmażeniu odda nam tłuszcz do rondla i stanie się chrupki, posłuży nam na koniec do wykończenia posiłku na talerzu.

2. Smażymy boczek na dobrze rozgrzanym rondlu układając niezbyt gęsto. Jeśli zarumieni się z jednej strony odwracamy każdy kawałek na drugą stronę.

3. Trzeba już kroić części kurczaka rozdrabniając je na gulaszowe kawałki.

4. Po zdjęciu boczku z rondla zostanie sporo tłuszczu, w takim razie wrzucamy kurczaka. Na początku pozwalamy mu się przez kilka minut przysmażyć, nie mieszamy.

5. Można wstawiać osoloną wodę na makaron.

6. Teraz warzywa i grzyby, paprykę siekamy na małe kawałki.

7. Cebulę na dużą kostkę.

8. Czosnek na drobno. Pamiętajmy aby czosnek dodać do rondla na końcu smażenia.

9. Kurczak się podsmażył trzeba przyprawić solą i pieprzem (około 1/3 łyżeczki każdego)

10. Można dodać paprykę i cebulę, ale nie czosnek. Smażymy około 5 minut, często mieszając.

11. Kroimy boczniaki na dużą kostkę.

12. A pieczarki na cztery lub jeśli są większe na osiem.

13. Dodajemy do smażenia czosnek. Zamieszajmy i smażymy 1 minutę.

14. Dodajemy boczniaki i pieczarki.

15. Doprawiamy kminkiem i szczyptą chili.

16. Wrzucamy także listki rozmarynu.

17. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy wszystko i smażymy kilka minut.

18. Do rondla dodajemy passatę pomidorową.

19. Wlewamy też 100 ml wody (mniej więcej). Dusimy kilka minut pod przykryciem i próbujemy. Jeśli mało słone lub za kwaśne, dodajmy soli oraz szczyptę cukru.

20. Wrzątek już jest, gotujemy makaron.

21. Pomidorki kroimy na połówki.

22. I dodajemy do gulaszu. Mieszamy.

23. Wyłączamy już palnik i pozostawiamy pod przykryciem, minimum 5 minut.

24. Szykujemy talerz. Na dole makaron, na nim gulasz, a na górę kilka plasterków chrupiącego boczku.

25. Można podawać. Smacznego :)
