Dobre zestawienie, można użyć buraka wcześniej odłożonego, smacznie i zdrowo: - 400 - 500 g kapusty kiszonej - 1 duża marchewka - dwa średnie lub 1 duży gotowany burak - garść natki pietruszki - kawałek białej części pora - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego - 5 łyżek oleju
1. Przeważnie kapusty na surówkę nie trzeba odmaczać, wystarczy ją pokroić na drobniejsze części.

2. Białą część pora kroimy na pół wzdłuż i na drobne plasterki.

3. Nać pietruszki siekamy na drobno, można posiekać także łodygi.

4. Na grubej jarzynowej tarce ścieramy marchewkę.

5. Podobnie ścieramy buraki.

6. Przyprawiamy cukrem, pieprzem i dodajemy olej.

7. Teraz trzeba tylko dokładnie wymieszać.

8. W kilka minut surówka gotowa. Pamiętajcie, aby zostawić sobie buraki, gdy robicie surówkę z buraków :)
