- więcej niż 1 kg wołowiny z udźca (zrazówka), która odleżał w lodówce do 5 dni - do 1 kg dużych ziemniaków - 2 czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pasty curry z ostrym chili - 1/3 łyżeczki przyprawy curry - 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego - 2-3 ziarna owoców jałowca - pieprz i sól do smaku - 1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1. Dobra, świeża wołowina powinna skruszeć. Wkładamy ją na 5 dni do lodówki, w najzimniejsze miejsce, nisko przy samej ścianie z tyłu. Można niezbyt szczelnie zawinąć ją w filię do celów spożywczych.
2. Po 5 dniach mięsko nabiera wspaniałego zapachu i jest gotowe do obróbki. kroimy na nieduże, cienkie kawałki, koniecznie w poprzek włókien.
3. W rondlu o dużym podgrzewamy 2 łyżki dobrego oleju rzepakowego do smażenia. Rozrzucamy równomiernie na dnie mięso i smażymy, bez mieszania do czasu, aż odparują soki.
4. W między czasie przygotowujemy pozostałe produkty, cebulę kroimy w drobne piórka.
5. Czosnek drobno siekamy.
6. Ziemniaki w większą kostkę 1,5x1,5 cm (mniej więcej)
7. Pierwsze soki z mięsa odparowały, można zamieszać i smażyć dalej.
8. Gdy mięso jest już dobrze zarumienione, zdejmujemy je i umieszczamy w ciepłym miejscu np. w nagrzanym do 100 st.C piekarniku.
9. Podlewamy rondel dwoma łyżkami oleju i smażymy ziemniaki, co jakiś czas mieszając (powinny podsmażać się od 10 do 15 minut)
10. Po tym czasie dodajemy cebulę i ponownie smażymy całość 7-10 minut, co jakiś czas mieszając.
11. W przerwach w moździerzu przygotowujemy przyprawy. Miażdżymy 1/3 łyżeczki pieprzu oraz 3 ziarna jałowca.
12. Ponieważ ziemniaki i cebula zawierają sporo wody, teraz trzeba podusić je razem przez 5 minut pod przykryciem.
13. Już możemy dodać pastę Curry oraz czosnek, zamieszać i podsmażyć chwilę (1 minuta)
14. Teraz czas na szczyptę suchej przyprawy curry oraz pieprz i jałowiec. Smażymy chwilę wszystko razem.
15. Sprawdzamy czy ziemniaki są już dobre, jeśli są jeszcze na tyle twarde, że nie są smaczne podlewamy wszystko odrobiną wody i dusimy pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
16. Do szklanki z winem dodajemy tyle samo wody i rozprowadzamy w nim 1 płaską łyżkę mąki ziemniaczanej.
17. Ziemniaki już dobre, możemy rozprowadzić wino z mąką w rondlu.
18. Szybko wrzucamy ciepłe mięso. Mieszamy chwilę.
19. Pyszna wołowina gotowa w zaledwie 45 minut. Brawo :)