Wytrawne ciasto, odrobina cukru i cynamonu - niebo w gębie. - 3 szklanki mąki (około 400g) - 200 - 250g masła - 3 żółtka - 1 mały cukier o smaku waniliowym - 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany - cukier i cynamon do smaku - białko do smarowania Pieczemy 20-25 minut w temp. 200 st. C.
1. Mąkę przesiewamy przez drobne sito. Do mąki dodajemy cukier o smaku waniliowym i lekko mieszamy.
2. Do mąki z cukrem wkładamy pokrojone na kawałki masło.
3. Jeśli masło jest miękkie wystarczy je wymieszać, jeśli jest twarde, trzeba je dobrze posiekać razem z mąką.
4. Dodajemy teraz 3 żółtka.
5. I śmietanę. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
6. I trzeba wyrobić rękoma na gładką odchodzącą od ręki masę (około 3-4 minuty).
7. Kulkę ciasta rozpłaszczamy na gruby placek i zawijamy w folię spożywczą. Tak przygotowane ciasto chowamy do lodówki na 1,5 do 2 godzin.
8. Gdy ciasto się wychłodziło i związało ze sobą składniki, rozwałkowujemy je na placek o grubości od 2 do 3 mm.
9. Wykrawamy potrzebne nam kształty, kółeczka, serduszka, mikołajki, zajączki lub nożem do pizzy kroimy w kostkę.
10. Ciasteczka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy białkiem, które nam zostało.
11. Teraz na białko posypujemy cukrem kryształem i cynamonem.
12. Ciastka pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 (muszą się dobrze zarumienić). Są doskonałe przez kilka dni, jedyna ich wada to szybko znikają :)