Makaron muszelki z polędwiczką wieprzową i warzywami

Składniki:

- 0.5 kg makaronu muszelki (conchiglie) - 1 mniejsza polędwiczka wieprzowa - 1 cebula - 2 pieczarki (nieco starsze - dojrzałe) - 1 papryka lub 2 różnokolorowe połówki - kilka pomidorków koktajlowych - szklanka bulionu drobiowego - 100 g (połowa) śmietanki 30% - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - mała puszka czerwonej fasoli i kukurydzy - tyle samo mrożonego groszku - parmezan - sól, pieprz, oregano i bazylia suszona - szczypta chili - łyżka masła klarowanego, łyżka smalcu - 2 łyżki oliwy z oliwek, świeży koperek

Sposób przyrządzenia:

1. Na początek ugotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.


2. Trzeba jedynie pamiętać, aby był al dente tzn. lekko twardawy. Dlatego też po odcedzeniu, szybko musi być schłodzony strumieniem ziemnej wody, aby nie "dochodził" na sicie.


3. W rondlu rozpuszczamy 1 małą łyżkę smalcu i masła klarowanego. Niech tłuszcz dobrze się rozgrzeje.


4. W między czasie kroimy polędwiczkę w kostkę o wielkości mniej więcej groszku. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Od razu możemy popieprzyć mięso, ale nie solimy jeszcze, niech się podsmaży kilka minut, mieszajmy co pół minuty.


5. Gdy mięso się smaży przygotowujemy warzywa i pieczarki, kroimy wszystko w kostkę oprócz pomidorów, zostawiamy je na sam koniec.


6. Mięso już złapało kolor można je posolić i podsmażyć dosłownie pół minuty. Po tym czasie zdejmujemy je nie wyłączając palnika.


7. Teraz skrapiamy rondel łyżką oliwy.


8. Zaczynamy smażyć warzywa: cebulę, paprykę i grzyby. Smażymy kilka minut (3-4), aby złapały ciepła.


9. Teraz dodajemy mrożony groszek i kukurydzę.


10. Możemy przyprawić, oregano i bazylię rozcieramy na ręku.


11. Dodajemy też szczyptę chili solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy wszystko i podsmażamy do chwili, gdy groszek będzie już zaczynał się rumienić.


12. Można dodać wcześniej przygotowaną polędwiczkę i chwilę smażyć, do zrównania temperatur.


13. Teraz skupiamy się na sosie. W bulionie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 100 ml śmietanki 30% oraz wcieramy garść parmezanu, a na koniec dodajemy małą garstkę siekanego koperku.


14. Można do rondla wrzucić makaron.


15. Mieszamy go długo, tak aby muszelki się rozkleiły, a także warzywa dostały się do ich zagłębień. Makaron z warzywami i mięsem podsmażamy około 5 minut.


16. Po tym czasie wrzucamy pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz małą puszkę fasoli czerwonej.


17. Ponownie smażymy 2 minuty i można dodać sos.


18. Wszystko razem trzeba dobrze wymieszać, skrobia i parmezan zagęszczą całość. Gotujemy 1 minutę, przykrywamy i pozostawiamy do połączenia się smaków na 10 minut.


19. Już gotowe, pyszne, pięknie pachnące danie. Smacznego.