- 0.5 kg makaronu muszelki (conchiglie) - 1 mniejsza polędwiczka wieprzowa - 1 cebula - 2 pieczarki (nieco starsze - dojrzałe) - 1 papryka lub 2 różnokolorowe połówki - kilka pomidorków koktajlowych - szklanka bulionu drobiowego - 100 g (połowa) śmietanki 30% - 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej - mała puszka czerwonej fasoli i kukurydzy - tyle samo mrożonego groszku - parmezan - sól, pieprz, oregano i bazylia suszona - szczypta chili - łyżka masła klarowanego, łyżka smalcu - 2 łyżki oliwy z oliwek, świeży koperek
1. Na początek ugotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
.Movie_Migawka.jpg)
2. Trzeba jedynie pamiętać, aby był al dente tzn. lekko twardawy. Dlatego też po odcedzeniu, szybko musi być schłodzony strumieniem ziemnej wody, aby nie "dochodził" na sicie.
.Movie_Migawka.jpg)
3. W rondlu rozpuszczamy 1 małą łyżkę smalcu i masła klarowanego. Niech tłuszcz dobrze się rozgrzeje.
.Movie_Migawka.jpg)
4. W między czasie kroimy polędwiczkę w kostkę o wielkości mniej więcej groszku. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Od razu możemy popieprzyć mięso, ale nie solimy jeszcze, niech się podsmaży kilka minut, mieszajmy co pół minuty.
.Movie_Migawka.jpg)
5. Gdy mięso się smaży przygotowujemy warzywa i pieczarki, kroimy wszystko w kostkę oprócz pomidorów, zostawiamy je na sam koniec.
.Movie_Migawka.jpg)
6. Mięso już złapało kolor można je posolić i podsmażyć dosłownie pół minuty. Po tym czasie zdejmujemy je nie wyłączając palnika.
.Movie_Migawka.jpg)
7. Teraz skrapiamy rondel łyżką oliwy.
.Movie_Migawka.jpg)
8. Zaczynamy smażyć warzywa: cebulę, paprykę i grzyby. Smażymy kilka minut (3-4), aby złapały ciepła.
.Movie_Migawka.jpg)
9. Teraz dodajemy mrożony groszek i kukurydzę.
.Movie_Migawka.jpg)
10. Możemy przyprawić, oregano i bazylię rozcieramy na ręku.
.Movie_Migawka.jpg)
11. Dodajemy też szczyptę chili solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy wszystko i podsmażamy do chwili, gdy groszek będzie już zaczynał się rumienić.
.Movie_Migawka.jpg)
12. Można dodać wcześniej przygotowaną polędwiczkę i chwilę smażyć, do zrównania temperatur.
.Movie_Migawka.jpg)
13. Teraz skupiamy się na sosie. W bulionie rozprowadzamy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, 100 ml śmietanki 30% oraz wcieramy garść parmezanu, a na koniec dodajemy małą garstkę siekanego koperku.
.Movie_Migawka.jpg)
14. Można do rondla wrzucić makaron.
.Movie_Migawka.jpg)
15. Mieszamy go długo, tak aby muszelki się rozkleiły, a także warzywa dostały się do ich zagłębień. Makaron z warzywami i mięsem podsmażamy około 5 minut.
.Movie_Migawka.jpg)
16. Po tym czasie wrzucamy pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz małą puszkę fasoli czerwonej.
.Movie_Migawka.jpg)
17. Ponownie smażymy 2 minuty i można dodać sos.
.Movie_Migawka.jpg)
18. Wszystko razem trzeba dobrze wymieszać, skrobia i parmezan zagęszczą całość. Gotujemy 1 minutę, przykrywamy i pozostawiamy do połączenia się smaków na 10 minut.
.Movie_Migawka.jpg)
19. Już gotowe, pyszne, pięknie pachnące danie. Smacznego.
.Movie_Migawka.jpg)