- specjalna forma na babkę gotowaną - głęboki garnek, aby babka mogła się w nim gotować - 5 dużych lub 6 średnich jaj - 1 szklanka cukru - 1 duży cukier waniliowy - 200 g masła - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (skrobi) - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki spirytusu lub rumu - 1 cytryna - łyżka wrzątku - cukier puder na lukier (dużo)
1. Przepis zaczynamy od wybicia jaj. Białka do miksowania, a żółtka do innej miski.
2. W pierwszej kolejności możemy też rozpuścić masło w małym rondelku. masło użyjemy za kilkanaście minut, więc będzie mogło ostygnąć.
3. Używając miksera, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę.
4. Do miski z żółtkami dodajemy cały cukier kryształ oraz cały cukier wanilinowy i ubijamy dłuższy czas na gładką masę.
5. Gdy żółtka z cukrem ubite, dodajemy małymi porcjami, miksując na średnich obrotach, rozpuszczone lecz niezbyt ciepłe masło.
6. Gdy żółtka z masłem się miksują, przesiewamy mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia przez sito.
7. Teraz ścieramy trochę skórki cytrynowej i dodajemy do niej łyżkę soku z cytryny oraz naszykowany alkohol.
8. Miksując masę na niższych obrotach dodajemy po troszeczku sok cytrynowy ze spirytusem.
9. Jak wszystko się połączy, dodajemy małymi porcjami przesiane mąki.
10. Przełączamy mikser na niskie obroty i porcjami dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek. Miksujemy możliwie krótko, tylko do szybkiego połączenia piany z masą (mogą występować małe kawałki piany).
11. Masa zrobiona, mikser wyłączony, można szybko naszykować formę. Wrzucamy dwa małe kawałki masła do środka i podgrzewamy formą na palniku kilkanaście sekund.
12. Teraz pędzelkiem kuchennym smarujemy formę roztopionym masłem. Trzeba pamiętać o dekielku.
13. Do wysmarowanej formy wrzucamy łyżeczkę mąki. Zamykamy formę deklem i trzęsiemy jak byśmy robili drinka w szejkerze.
14. Nadmiar mąki wysypujemy.
15. Wlewamy równomiernie ciasto do formy.
16. Zakrywamy dekiel, dokładnie zapinając.
17. Do wysokiego garnka wstawiamy naszą formę, obciążamy ją np. kamiennym moździerzem i nalewamy wody tak aby była 1 cm pod górną krawędzią formy.
18. Stawiamy całość na kuchni i nakrywamy dopasowaną pokrywką lub miską. Powinno być dość szczelnie, aby zbyt dużo pary nie wydobywało się. Babkę gotujemy 1h i 15 min od zagotowania się wody. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę garnka i zostawiamy babkę na 15 minut w wodzie.
19. Możemy babkę wyjąć z wody i zostawić na powietrzu 15 minut. Nie otwieramy jeszcze!
20. Już! Można otworzyć :) Gdy babka całkowicie ostygnie można wyjąć ją z formy.
21. Teraz lukier (polewa) - prosta sprawa. Połowa cytryny i 1 łyżka wrzątku.
22. I dużo cukru pudru - najlepiej gdy jest przesiany przez sito.
23. Gdy lukier jest gęsty i szybko nie spływa z łyżki, można lukrować.
24. Niepowtarzalny smak wielkanocnej babki gotowanej. Warto było czekać.