- specjalna forma na babkę gotowaną - głęboki garnek, aby babka mogła się w nim gotować - 5 dużych lub 6 średnich jaj - 1 szklanka cukru - 1 duży cukier waniliowy - 200 g masła - 1 szklanka mąki ziemniaczanej (skrobi) - 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki spirytusu lub rumu - 1 cytryna - łyżka wrzątku - cukier puder na lukier (dużo)
1. Przepis zaczynamy od wybicia jaj. Białka do miksowania, a żółtka do innej miski.
.Movie_Migawka.jpg)
2. W pierwszej kolejności możemy też rozpuścić masło w małym rondelku. masło użyjemy za kilkanaście minut, więc będzie mogło ostygnąć.
.Movie_Migawka.jpg)
3. Używając miksera, ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę.
.Movie_Migawka.jpg)
4. Do miski z żółtkami dodajemy cały cukier kryształ oraz cały cukier wanilinowy i ubijamy dłuższy czas na gładką masę.
.Movie_Migawka.jpg)
5. Gdy żółtka z cukrem ubite, dodajemy małymi porcjami, miksując na średnich obrotach, rozpuszczone lecz niezbyt ciepłe masło.
.Movie_Migawka.jpg)
6. Gdy żółtka z masłem się miksują, przesiewamy mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia przez sito.
.Movie_Migawka.jpg)
7. Teraz ścieramy trochę skórki cytrynowej i dodajemy do niej łyżkę soku z cytryny oraz naszykowany alkohol.
.Movie_Migawka.jpg)
8. Miksując masę na niższych obrotach dodajemy po troszeczku sok cytrynowy ze spirytusem.
.Movie_Migawka.jpg)
9. Jak wszystko się połączy, dodajemy małymi porcjami przesiane mąki.
.Movie_Migawka.jpg)
10. Przełączamy mikser na niskie obroty i porcjami dodajemy wcześniej ubitą pianę z białek. Miksujemy możliwie krótko, tylko do szybkiego połączenia piany z masą (mogą występować małe kawałki piany).
.Movie_Migawka.jpg)
11. Masa zrobiona, mikser wyłączony, można szybko naszykować formę. Wrzucamy dwa małe kawałki masła do środka i podgrzewamy formą na palniku kilkanaście sekund.
.Movie_Migawka.jpg)
12. Teraz pędzelkiem kuchennym smarujemy formę roztopionym masłem. Trzeba pamiętać o dekielku.
.Movie_Migawka.jpg)
13. Do wysmarowanej formy wrzucamy łyżeczkę mąki. Zamykamy formę deklem i trzęsiemy jak byśmy robili drinka w szejkerze.
.Movie_Migawka.jpg)
14. Nadmiar mąki wysypujemy.
.Movie_Migawka.jpg)
15. Wlewamy równomiernie ciasto do formy.
.Movie_Migawka.jpg)
16. Zakrywamy dekiel, dokładnie zapinając.
.Movie_Migawka.jpg)
17. Do wysokiego garnka wstawiamy naszą formę, obciążamy ją np. kamiennym moździerzem i nalewamy wody tak aby była 1 cm pod górną krawędzią formy.
.Movie_Migawka.jpg)
18. Stawiamy całość na kuchni i nakrywamy dopasowaną pokrywką lub miską. Powinno być dość szczelnie, aby zbyt dużo pary nie wydobywało się. Babkę gotujemy 1h i 15 min od zagotowania się wody. Po tym czasie odkrywamy pokrywkę garnka i zostawiamy babkę na 15 minut w wodzie.
.Movie_Migawka.jpg)
19. Możemy babkę wyjąć z wody i zostawić na powietrzu 15 minut. Nie otwieramy jeszcze!
.Movie_Migawka.jpg)
20. Już! Można otworzyć :) Gdy babka całkowicie ostygnie można wyjąć ją z formy.
.Movie_Migawka.jpg)
21. Teraz lukier (polewa) - prosta sprawa. Połowa cytryny i 1 łyżka wrzątku.
.Movie_Migawka.jpg)
22. I dużo cukru pudru - najlepiej gdy jest przesiany przez sito.
.Movie_Migawka.jpg)
23. Gdy lukier jest gęsty i szybko nie spływa z łyżki, można lukrować.
.Movie_Migawka.jpg)
24. Niepowtarzalny smak wielkanocnej babki gotowanej. Warto było czekać.
.Movie_Migawka.jpg)