Bardzo szybka i niesłychanie smaczna pasta - sałatka z makreli: - 1 spora makrela wędzona - 1 średni ogórek kiszony - 2 kawałki czerwonej papryki konserwowej - 1 łyżeczka majonezu - 1 łyżeczka keczupu ostrego - 1 mała cebula (lub połowa)
1. Ten przepis jest bardzo prosty, najważniejsze jest aby dokładnie obrać mięso z makreli i pozbyć się wszystkich ości.
2. Cebulę i paprykę kroimy w drobna kostkę.
3. Podobnie postępujemy z ogórkiem kiszonym. Pamiętajcie, aby każdego z krojonych produktów zostawić trochę, aby potem ozdobić na wierzchu.
4. Do wszystkiego dodajemy majonez i ostry ketchup.
5. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
6. Przekładamy do ozdobnej salaterki, uważając przy tym aby nie pobrudzić ścianek i posypujemy po wierzchu odrobiną papryki, cebuli i ogórka.
7. Pozostawmy teraz pastę co najmniej na godzinę. Możemy podawać, smacznego.