Jagodzianki - pyszne bułki na jagodach

Wspaniały, sprawdzony przepis na pyszne drożdżówki na jagodach - 0,5 litra jagód (nieco więcej niż 300 g) - 500 g maki tortowej typ 450 (będzie potrzebne jeszcze więcej do podsypy

jagodzianki www

Sernik na zimno z jeżynami

Taki sernik to wspaniałe orzeźwienie na gorące letnie dni: - 1 kg sera mielonego półtłustego 25-30% tłuszczu (wyjąć wcześniej z lodówki) - 100 ml śmietanki 30% - 1 cukier o sm

sernik na zminjezynami www

Kolorowe pasty śledziowe na 3 sposoby

Za jednym zamachem 3 miseczki na imprezowy stół: - 8 płatów śledziowych - 200 g masła - 3 jaja - 1/3 łyżeczki pieprzu białego - 1/2 łyżki mielonej czerwonej papryki PASTA CZ

kolorowe pasty sledziowe www

Surówka z młodej kapusty z marchewką

Delikatna, troszkę kremowa w smaku, dobrze przyprawiona; - 1/4 młodej kapusty - 2 młode marchewki - 2 młode cebulki - garść naci pietruszki SOS - 3 łyżki wody - 3 łyżki olej

sorowka z molodej kapusty z marchewka www

Polędwiczki duszone w cebuli

Bardzo prosty przepis, minimalnym nakładem przyrządzicie danie godne królów :) - 2 polędwiczki wieprzowe - 4 duże cebule - 2 ząbki czosnku - pieprz - sól - 3/4 szklanki bulionu

poledwiczki duszonew cebuli www

Bitki wieprzowe

Wspaniały sos mięsny i jeszcze lepsze kotlety z karkówki duszone w panierce. - do 1 kg karczku wieprzowego - 0,5 litra bulionu drobiowo-wołowego (może być rosół) - 1 cebula -

bitki wieprzowe www

Kurczak na masełku

Zdziwisz się jakie to dobre: - 8 udek kurczaka (lub wg potrzeb, mogą też być mieszane z pałkami) - świeżo mielony pieprz - sól - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki masła extra

kurczak na maselku  www

Kluski kładzione

Przepyszne i szybkie: CISTO - 2 jaja - 1/3 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju - szklanka letniego mleka - szklanka letniej wody - szczypta cukru - około 500 g mąki (250 g od razu, r

kluski kladzione  www

Rosół na niedzielę i na święta

- połowa niedużej kury rosołowej - wiejskiej (lub ćwiartka dużej) - 500 - 700 g młodego antrykotu wołowego (doskonała jest także pręga wołowa) - 5 średnich marchewek - 2 śred

rosol  www

Surówka ze smażonej czerwonej kapusty

- 1 mała lub 1/2 średniej kapusty czerwonej - pestki granatu około 3-4 łyżek - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu do smaku - oliwa z oliwe

surowka z czerwonej smazonej  www
zakwas  www

Domowy chleb na zakwasie - 3 rodzaje

CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNEM - 200 g mąki orkiszowej, - 100 g mąki żytniej, - 100 g mąki pszennej, - 8 g soli, - 30 g ziaren słonecznika, - 30 g ziaren dyni, - 30 g oleju rzepako

domowy chleb  www

Prażoki, Prażucha, Porka

Idealne do sosów i kwaśnych zup: - 1 kg ziemniaków (nie młodych, najlepiej takich sierpniowych i późniejszych) - sól - 100 g mąki pszennej - odrobina mleka (1/5 szklanki) - ły

prazucha porka  www

Tarta porzeczkowa z budyniem

CIASTO - 200 g mąki tortowej (z lodówki) - 130 g masła (z lodówki) - 80 g cukru pudru - 1 łyżka cukru o smaku waniliowym - 1 żółtko (z lodówki) - tortownica o średnicy 26-28

tarta porzeczkowa  www

Gofry - 5 tajemnic udanego pieczenia

- 2 jaja - szczypta soli - cukier wanilinowy (30g) - 2 szklanki mąki (200g) - 2 szklanki mleka 2% - 4 łyżki oleju - płaska łyżka proszku do pieczenia Dodatki: - mocno schłod

gofry 5 tajemnic  www

Surówka z młodej kapusty i ogórka

- 1/4 sporej główki młodej kapusty (twardej) - 1/2 ogórka zielonego - szczypior z cebulą - garść świeżego kopru - 3/4 do 1 łyżeczki soli (do kapusty) SOS - 1/2 cytryny - 3

 surowka z mlodej i ogorka