Bogata zupa jarzynowa

Składniki:

Zupa na wspaniałym bulionie i sześciu rodzajach warzyw - kalafior, brokuł, marchew, pietruszka, seler, ziemniaki: - 1,5 litra mocnego bulionu - mięso drobiowe (skrzydełka, udka) - 1 mały lub pół kalafiora - 1 brokuł - 4 marchewki - 2 pietruszki - kawałek selera - 0,5 kg ziemniaków - garść świeżego kopru - 2 łyżki masła - 2 czubate łyżki mąki - sól - pieprz biały ZASMAŻKA - 2 solidne łyżki masła - 2 czubate łyżki mąki

Sposób przyrządzenia:

1. Do większego garnka wlewamy cały bulion, następnie garnek z bulionem opłukujemy połową litra ciepłej wody i wlewamy do garnka. Jak zrobić taki bulion możecie zobaczyć tutaj https://www.youtube.com/watch?v=PGi5_U3XLbs


2. Podpalamy palni i wkładamy do bulionu przygotowane mięso. Na dobrą sprawę można było by pominąć mięso, jednak jest ono doskonałą przekąską po zjedzeniu zupy :)


3. Pietruszkę, marchew i selera kroimy na kostkę i wrzucamy do bulionu.


4. Od podzielonych wstępnie brokułów odcinamy grubsze końce łodyg, krojąc je na niewielkie plasterki. te odcięte końcówki wrzucamy bezpośrednio do zupy.


5. Większe kwiatki brokuła trzeba podzielić na mniejsze. Brokuła dodajemy do zupy na samym końcu.


6. Podobnie z kalafiorem, dzielimy go na mniejsze części, niech czeka.


7. Obrane ziemniaki kroimy na drobną kostkę, nieco większą niż marchew czy seler.


8. Pozostał koper, który drobno siekamy.


9. Przygotowujemy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy dwie czubate łyżki masła.


10. Gdy masło zacznie się pienić, dodajemy mąkę i mieszamy aby zrobić lekko płynną zasmażkę. Pamiętajcie aby zrobić zasmażkę wcześniej, gdyż przed dodaniem do zupy musi być zimna.


11. Trzeba sprawdzić czy marchew jest już zjadliwa, ale nie rozgotowana. Jeśli tak dodajemy kalafiora i ziemniaki. Gotujemy około 10 minut i sprawdzamy ziemniaki czy są już podgotowane, ale nie rozgotowane, próbujemy zupę i przyprawimy solą i pieprzem.


12. Można już dodać do zupy brokuła, gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut.


13. W między czasie wyjmujemy na półmisek ugotowane mięso, aby nieco przestygło.


14. Do ziemnej zasmażki wlewamy 2 łyżki wazowe zupy. Rozprowadzamy ją.


15. Rozprowadzoną płynną, zasmażkę, wlewamy do zupy jednocześnie szybko mieszając. Chwilę gotujemy.


16. Wyłączamy już palnik pod zupą i dodajemy siekany koper.


17. Zupa gotowa :) Smacznego.