Blok czekoladowy i czekolada z orzechami

Składniki:

Wspaniały czekoladowy blok, starczy wam na cały tydzień. Pokazuję tez jak zrobić czekoladę z orzechami: - 500 g mleka w proszku (nie może być granulowane) - 250 g masła - 1/2 szklanki wody (może być trochę więcej) - 250 gramów herbatników - od 1/2 do 1 całej szklanki cukru (mniej lub bardziej słodki) - od 3 do 5 czubatych łyżek kakao (mniej lub bardziej czekoladowy) - opcja: garść orzechów, garść rodzynek CZEKOLADA - 4-5 herbatników zmiażdżyć i wymieszać z 150 g masy czekoladowej. - garść orzechów laskowych

Sposób przyrządzenia:

1. Masło pokrojone w plastry wkładamy do większego rondla lub garnka zalewamy masło wodą i włączmy palnik.


2. Gdy masło się rozpuści, a woda zacznie wrzeć wsypujemy cukier i rozpuszczamy go mieszając.


3. Wyłączamy palnik i do jeszcze gorącej masy, ale nie wrzącej wsypujemy kakao, teraz trzeba wszystko dobrze wymieszać, aby nie było żadnych grudek kakaa.


4. Ponownie włączmy średni palnik i zagotowujemy masę, musimy odparować wodę do takiego stopnia, aby masa była konsystencji gęstej śmietanki, albo np mydła w płynie :P UWAGA! Zbyt długie gotowanie spowoduje, że kakao i cukier będzie oddzielać się od tłuszczu, co widać po wypływającym na dnie płynnym maśle. W takie sytuacji należy dodać 2 łyżki wody i ponownie połączyć wszystkie składniki do jednolitej masy.


5. Masa stygnie powoli, a my kruszymy herbatniki, łamiąc je na duże kawałki.


6. Cześć herbatników (4-5 szt.) wkładamy do mniejszego garnka lub miski i kruszymy na piasek.


7. Lub żwirek.


8. Masa przestygła i jest lekko ciepła, wsypujemy do niej mleko w proszku (należy zwrócić uwagę, czy mleko nie jest zbrylone, jeśli tak trzeba je przesiać przez sitko).


9. Mleko dodajemy na kilka razy, za każdym razem chwile mieszając, aby masa była w miarę gładka.


10. Cześć masy około od 150 do 200 gramów odkładamy do piasku z herbatników.


11. I ręcznie zagniatamy ciasto na czekoladę.


12. Do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki wkładamy masę i formujemy czekoladę, na którą wysypujemy orzechy laskowe, rozmieszczając je równomiernie i lekko wgniatając w czekoladę.


13. Czekolada przygotowana, więc do garnka z masą wsypujemy połamane herbatniki.


14. Delikatnie lecz stanowczo mieszamy herbatniki z masą.


15. Do inne keksówki wkładamy całą masę i wyrównujemy ją łyżką.


16. Po schłodzeniu obu keksówek przez co najmniej 4h, tak wygląda nasza czekolada.


17. A tak nasz blok z herbatnikami. Czekoladowego smaczengo :)