Makaron pene z kurczakiem
- 300 g makaronu pene (cięte rurki) - 250 g piersi z kurczaka - 200 ml śmietanki 30% - 200 g brokuła - 150 g cukinii - 2 cebulki dymki w tym jedna ze szczypiorkiem - 2 duże ząbki
- 300 g makaronu pene (cięte rurki) - 250 g piersi z kurczaka - 200 ml śmietanki 30% - 200 g brokuła - 150 g cukinii - 2 cebulki dymki w tym jedna ze szczypiorkiem - 2 duże ząbki
- więcej niż 1 kg wołowiny z udźca (zrazówka), która odleżał w lodówce do 5 dni - do 1 kg dużych ziemniaków - 2 czerwone cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka pasty curry z o
- 1 kg sera do mielenia (3 razy) lub mielonego sera twarogowego - 5 dużych jaj (lub 6 mniejszych) - niepełna szklanka cukru (do 180 g) - 150 g masła śmietankowego lub extra - 1 czuba
Doskonała sycąca zupa na jesienne popołudnie: - 700 - 800 g cebuli - 1 duży ząbek czosnku - 1 litr lekkiego bulionu plus 1 litr wrzątku - 5 kromek żytniego chleba - masło do sma
Grzyby, zbierane od dawien dawna w Polsce, to doskonały jesienny przysmak: - miska mieszanych grzybów leśnych (mogą z wcześniej rozmrożonych) - 600 - 800 g polędwiczek wieprzowych
ROZCZYN - 40 g drożdży - 150 ml (gramów) letniego mleka o temp. mniej niż 40 st. C - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki mąki CIASTO - 500 g mąki tortowej - 50 g cukru - rozczyn
Kto nie lubi świeżonki? Wspaniałe wieprzowe mięsko duszone w słodkiej cebulce. - 300 g brzuszka wieprzowego bez skóry - 500 g łopatki wieprzowej - 500 g karczku wieprzowego -
- 1 mała lub 1/2 średniej kapusty czerwonej - pestki granatu około 3-4 łyżek - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu do smaku - oliwa z oliwe
Doskonałe na imprezę, Sylwestra, Andrzejki, Karnawał, urodziny i inne. Ten film wyjaśnia wszystko ze szczegółami: FARSZ - dwa kawałki kurczaka (np. ćwiartki) ugotowanych w bulionie
Wytrawne ciasto, odrobina cukru i cynamonu - niebo w gębie. - 3 szklanki mąki (około 400g) - 200 - 250g masła - 3 żółtka - 1 mały cukier o smaku waniliowym - 1/2 szklanki gęste
Dobre zestawienie, można użyć buraka wcześniej odłożonego, smacznie i zdrowo: - 400 - 500 g kapusty kiszonej - 1 duża marchewka - dwa średnie lub 1 duży gotowany burak - garść
- 0.5 kg makaronu muszelki (conchiglie) - 1 mniejsza polędwiczka wieprzowa - 1 cebula - 2 pieczarki (nieco starsze - dojrzałe) - 1 papryka lub 2 różnokolorowe połówki - kilka pomi
CIASTO - 200 g mąki tortowej (z lodówki) - 130 g masła (z lodówki) - 80 g cukru pudru - 1 łyżka cukru o smaku waniliowym - 1 żółtko (z lodówki) - tortownica o średnicy 26-28
Proste w swoim składzie, niesamowite w smaku, szybkie danie sezonowe: - 350 g ryżu basmati (posolić 1 i 1/2 łyżeczki) - miseczka kurek leśnych, około 100 g - 100 g zielonego grosz
Fantastyczne gęste powidła, doskonałe dla dzieci, bez cukru ani żadnych innych dodatków. - 4-8 kg jesiennych śliwek węgierek (najlepsze) - nic więcej :) Gotowanie 2 dni, w ka
Doskonale dobrane smaki, jest słonawo, kwaśno i słodko: - 3 - 4 płaty śledziowe ala matyjas - 1 średni gotowany burak - 1 średnie kwaskowe jabłko - dwa średnie ogórki kiszone