Sernik bez spodu o mocno serowym smaku

Składniki:

- 1 kg sera do mielenia (3 razy) lub mielonego sera twarogowego - 5 dużych jaj (lub 6 mniejszych) - niepełna szklanka cukru (do 180 g) - 150 g masła śmietankowego lub extra - 1 czubata łyżka mąki pszennej - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) - jeden "duży" cukier o smaku waniliowym PIECZENIE nagrzewamy piekarnik do 170-180 st.C i po włożeniu sernika zmniejszamy ją do 150 i tak niech piecze się 1 h i 30 minut

Sposób przyrządzenia:

1. Na początek trzeba zmielić ser, aż 3 razy, aczkolwiek niektórzy z nas wolą 2 razy, aby sernik był jeszcze bardziej wyrazisty, oczywiście sera mielonego twarogowego nie mielimy :)


2. Teraz do naczynia wrzucamy masło i dodając porcjami cukier, miksujemy aż do uzyskania jednolitej puszystej masy


3. Jaja warto wybić do miski, aby nie było niespodzianek ze skorupkami i dodając po jednym miksujemy na równą masę


4. Wanilia nada naszemu sernikowi lekki, pachnący smak. Dodajemy i miksujemy chwilę


5. Teraz obie mąki przesiewamy przez sitko prosto do naszej masy i ponownie miksujemy mniej niż minutę


6. Teraz do tego samego naczynia można dodawać ser porcjami i miksować za każdym razem, aby tworzyła się jednolita masa (do 1 minuty każda porcja). Ja zmieniłem naczynie z obawy, że poprzednie będzie za małe :)


7. Na okrągłą tortownicę (18-20 cm średnicy), lub średnią blachę do pieczenia wyłożoną na spodzie papierem do pieczenia, wylewamy masę serową (która już teraz jest pyszna!)


8. Nareszcie do piekarnika: nagrzewamy do 170-180 st.C i po włożeniu sernika zmniejszamy ją do 150 st. i tak niech piecze się 1 h i 30 minut. Sernik lubi usiąść, można próbować temu zapobiec wyłączając piekarnik i zostawiając go tam do przestygnięcia nawet 1 h.


9. Uff... upiekł się i jest zimny, można go ozdobić pyszna polewą czekoladową, którą znajdziecie w przepisie: Polewa czekoladowa na ciemnym kakao


10. Robimy kawę i wygodnie siadamy zastanawiając się nad trudami życia codziennego :)