Doskonałe na imprezę, Sylwestra, Andrzejki, Karnawał, urodziny i inne. Ten film wyjaśnia wszystko ze szczegółami: FARSZ - dwa kawałki kurczaka (np. ćwiartki) ugotowanych w bulionie - 300-400 g wątróbek drobiowych ugotowanych w bulionie - 300 g słoniny ugotowanej w bulionie - szczypta imbiru - płaska łyżeczka ostrego chili - łyżeczka pieprzu mielonego - płaska łyżeczka soli - dwie łyżeczki majeranku - 3 łyżki bułki tartej (lub bułka czerstwa zmielona w maszynce) - grzyby suszone lub kostka grzybowa DO BULIONU: - włoszczyzna, - pieprz w ziarnach (15), - ziele angielskie (5), - 1 łyżeczka soli, - płaska łyżeczka cukru, - cebula opalona na palniku CIASTO DROŻDŻOWE - 0,5 kg mąki, - 1 żółtko, - 2 łyżki oleju, - pół łyżeczki soli, - płaska łyżeczka cukru, - 250 ml mocno letniej wody - 30-40 g drożdży DO POSMAROWANIA: - 1 żółtko - kilka łyżek mleka PIECZENIE 20-30 minut (aż się zarumienią) w temp 180 st. C.
1. Paszteciki to połączenie pasztetu i ciasta drożdżowego, dlatego przygotowujemy je dwuetapowo. Na początek pokroimy słoninę w grube paski.
2. Wszystkie rodzaje mięsa wkładamy do 5 litrowego garnka - słoninę wkładamy na górę.
3. Warzywa twarde: marchew, pietruszka, seler kroimy w nieduże kawałki.
4. Zieleninę wiążemy białą nitką lub naturalnym szpagatem.
5. Cebulę opalamy na planiku.
6. Warzywa wrzucamy na mięso, dokładamy zieleninę i zalewamy wodą w takiej ilości aby warzywa lekkie warzywa pływały, a reszta była zanurzona. Teraz trzeba przyprawić pieprzem, zielem, solą cukrem i wrzucić opaloną cebulę.
7. Gotujemy pod lekko uchyloną pokrywką, niezbyt gwałtownie, około 1h od zawrzenia. Możemy wyjąć zieleninę.
8. Sprawdzamy czy mięso kurczaka jest już miękkie i czy odchodzi od kości.
9. Jeśli tak wyjmujemy wszystko na miski. Słoninę i wątróbkę razem, warzywa osobno i kurczaka osobno. Kurczak musi teraz przestygnąć, aby dało się go obierać, powinien być jeszcze ciepły.
10. Obieramy dokładnie mięso z kurczaka i możemy wrzucić je do wątróbki.
11. Mielimy wszystkie ugotowane składniki, włącznie z warzywami.
12. Aby przeczyścić maszynkę oraz aby farsz lepiej wiązał, mielimy czerstwą, twardą bułkę. (Jeśli nie ma czerstwej bułki można użyć 3 łyżek bułki tartej)
13. Przyprawiamy mięso i warzywa imbirem, chili, pieprzem, solą i majerankiem, pamiętając, aby surowy farsz był mocno ostry i nieco przesolony.
14. Teraz ręką trzeba wyrobić ciasto, składniki muszą utworzyć jednolitą gęstą masę. Następnie masę trzeba wychłodzić, aby związała i stała się twardsza, co znacznie pomoże nam formować paszteciki.
15. Robimy ciasto. Mąkę trzeba przesiać przez drobne sitko, aby napowietrzyć, a przy okazji sprawdzić, czy nie ma w niej jakiś zanieczyszczeń.
16. Dokładnie, małymi drobinkami wkruszamy do mąki świeże drożdże.
17. Odmierzamy 250 ml (g) mocno letniej wody, lecz nie więcej niż 40 st.C.
18. Wbijamy 1 żółtko i zalewamy 2 łyżkami oleju.
19. Wlewamy wodę i na początek delikatnie mieszamy łyżką.
20. Teraz trzeba ciasto dobrze wyrobić rękoma, wgniatając w nie jak najwięcej powietrza, które jest potrzebne drożdżom do wzrostu.
21. Wyrobione ciasto układamy na posypanej mąką stolnicy lub blacie kuchennym i nakrywamy miską. tak zostawiamy, aby co najmniej podwoiło swoją objętość tj. około 30-40 minut (wszystko zależy jak ciepło jest w kuchni i czy drożdże były świeże).
22. Już ciasto wyrosło. jest piękne i puszyste.
23. Trzeba je jeszcze raz przerobić na stolnicy, wygniatając je. Składamy jakby na pół i gnieciemy, kilkanaście razy.
24. Formujemy wałek i dzielimy go na 4 w miarę równe części.
25. Z każdego kawałka rozwałkowujemy podłużny placek, niezbyt szeroki, ale dosyć długi, o grubości co najwyżej 2 mm. Teraz po całej długości nakładamy farsz - pasztet, koniecznie bliżej jednej krawędzi.
26. Podbierając ciasto zawijamy rulon z farszem w środku.
27. Układamy wałek tak, aby łączenie było na spodzie.
28. Przygniatamy go lekko po całej długości.
29. Kroimy paszteciki o długości 3-4 cm i przekładamy je na blachę od piekarnika lub do pieczenia wyłożoną papierem piekarniczym.
30. Wyszło ponad 50 pasztecików :)
31. Żółtko rozkłócamy w mleku 1 żółtko i smarujemy każdy pasztecik pędzelkiem. Obie blachy jednocześnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. lecz zaraz po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy 20-30 minut, aż będą dobrze rumiane.
32. Gotowe, wystarczy przygotować jeszcze barszczyk: https://srodagotuje.pl/karta-przepisu.php?id_przepis_nazwa=78 i można już się cieszyć pysznymi pasztecikami. Smacznego.