Chałka z 4 wałków

Składniki:

ROZCZYN - 40 g drożdży - 150 ml (gramów) letniego mleka o temp. mniej niż 40 st. C - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki mąki CIASTO - 500 g mąki tortowej - 50 g cukru - rozczyn - 4 jaja (2 żółtka, 1 jajo + 1 jajo do smarowania) - 100 g miękkiego masła - 1 łyżka cukru o smaku wanilii KRUSZONKA - 50 g mąki - 30 g cukru - 35 g twardego masła PIECZENIE - 180 st.C bez termoobiegu 25-30 minut.

Sposób przyrządzenia:

1. Musimy zacząć od rozczynu (zaczynu, jak mówią niektórzy), więc wszystkie składniki rozpuszczamy w odgrzanym mleku. UWAGA: mleko nie może być cieplejsze niż 40 st. C, ponieważ drożdże nie wytrzymają takiej temperatury


2. Rozczyn aktywuje się do wzrostu, można przesiać mąkę w celu rozdrobnienia ewentualnych grudek, oraz napowietrzenia jej. Do mąki wsypujemy cukier oraz cukier o smaku waniliowym i delikatnie mieszamy te sypkie składniki.


3. Myślę, że rozczyn podwoił już swoją objętość, możemy wlać go do mąki i dodać 2 żółtka, 1 jajo i 100 g miękkiego masła czyli pozostałe składniki na ciasto


4. Wymieszajmy wszystko łyżką, a następnie trzeba dobrze zagnieść rękoma


5. Jeśli ciasto jest elastyczne i odchodzi od ręki, to najwyższy czas aby opruszyć je mąką. Chodzi o to aby po wyrośnięciu i wyjęciu nie przyklejało się do naczynia i stolnicy


6. Teraz pod lnianą ściereczką zostawiamy ciasto na 30 do 60 minut, aby wyrosło. Czas zależy od kilku czynników np. temperatury w pomieszczeniu, dlatego najlepiej jeśli podwoi swoją objętość, wtedy jest dobrze


7. Tak powinno wyglądać, mniej więcej oczywiście :)


8. Teraz robimy gruby wałek i dzielimy ciasto na 8 w miarą równych części (te mniejsze można wykorzystać na środkowe części naszej chałki)


9. Musimy zrobić cieńsze wałeczki z naszych kawałków ciasta, Wystarczy je "polulać" w dłoniach trzymając pionowo


10. Teraz układamy wałki po 2 jak na zdjęciu


11. I zaplatamy chałkę i tutaj polecam zobaczyć to na filmie, który znajduje się poniżej, początek 9-ta minuta


12. I mamy dwie chałki


13. Trzeba dać im szansę urosnąć, około 20-30 minut


14. Przed końcem rośnięcia chałek, wykonujemy szybką kruszonkę wszystkie składniki mieszamy w miseczce i zagniatamy wyciskając między palcami w taki sposób aby zrobiły się posklejane grudki i grudy


15. Rozmącamy ostatnie jajo z dodatkiem 1 łyżki mleka


16. I smarujemy chałki, po dokładnym, ale delikatnym posmarowaniu, posypujemy chałki obficie kruszonką, która klei się do posmarowanego jaka


17. Całość wędruje do piekarnika na 180 st. C do 30 minut


18. Jeszcze ciepłe podajemy z chłodnym świeżym mlekiem :)