Steki z łopatki wieprzowej z grzybami

Doskonałe mięsne kawałki i wspaniały sos, prosty i smaczny przepis - 1 kg równej łopatki, aby dało się kroić w poprzek włókien - 250 g malutkich pieczarek - garść suszonych

stek z lopatki wieprzowej

Tzatziki trochę po polsku

Doskonałe do grilla, z łatwo dostępnych składników, wyraziste, a jednocześnie orzeźwiające: - 500 g mielonego twarogu sernikowego - 1 średni ogórek szklarniowy - 3 - 4 ząbki cz

tzatziki www

Kolorowe pasty śledziowe na 3 sposoby

Za jednym zamachem 3 miseczki na imprezowy stół: - 8 płatów śledziowych - 200 g masła - 3 jaja - 1/3 łyżeczki pieprzu białego - 1/2 łyżki mielonej czerwonej papryki PASTA CZ

kolorowe pasty sledziowe www

Lekkie sałaty z serem feta i mozzarellą

Szybka lekka i pyszna sałatka zalana sosem prawie winegret: - gotowy, świeży zestaw sałat (takich jak lubicie) - kilka serków mini mozzarella - 30 g sera feta lub podobnego SOS - 2

surowka feta mozzarella

Kurczak na masełku

Zdziwisz się jakie to dobre: - 8 udek kurczaka (lub wg potrzeb, mogą też być mieszane z pałkami) - świeżo mielony pieprz - sól - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki masła extra

kurczak na maselku  www

Czerwony barszcz do pasztecików lub pierogów

Ten mocny i ostry czerwony barszczyk doskonale nadaj się na Sylwestra, Andrzejki, albo zabawę karnawałową. - 2 kg czerwonych buraków na 3 litry wody - 5-10 kawałków grzybów suszony

barszcz czerwony paszteciki pierogi

Biszkopt z jagodami na bitej śmietanie

Wspaniały smak biszkoptów, przypominający kogel-mogel, do tego puszysta śmietanka i cudowne jagódki, temu nie oprze się nikt: - 0,5 litra jagód (nie trzymać w lodówce, robią się

biszkopt z jagodami

Kanie jak schabowe

Kania czubajka, przez niektórych nazywana sową, to grzyb o wielkich walorach smakowych - kilka mięsistych świeżych grzybów - sól - bułka tarta - 2 - 3 jaja - odrobina pieprzu -

szablon www

Pyszny pstrąg pieczony bez ości

Wspaniała aromatyczna ryba, bardzo smaczna na ciepło i jeszcze lepsza na zimno: - 2 pstrągi około 400g każdy (koniecznie wyjąć ości) - połówka cytryny MARYNATA - łyżka siekan

szablon www

Pierś z kurczaka w sosie paprykowo cebulowym

Szybki, zaskakująco smaczny obiad, podawaj z kasza gryczaną, kuskusem lub ryżem. - 500 g lub nieco więcej piersi kurczaka - 2 większe papryki czerwone - 2 większe cebule - 2 ząbki

piers kurczaka w sosie paprykowo cebulowym

Sernik na zimno z jeżynami

Taki sernik to wspaniałe orzeźwienie na gorące letnie dni: - 1 kg sera mielonego półtłustego 25-30% tłuszczu (wyjąć wcześniej z lodówki) - 100 ml śmietanki 30% - 1 cukier o sm

sernik na zminjezynami www

Selerowa surówka z orzechami

Bardzo zdrowa, doskonała w smaku, nieco chrupka. - 1 duży seler około 600 g - 1 duże kruche jabłko (kortland, gala, reneta) - 2 czubate łyżki gęstego jogurtu - 1 czubata łyżk

surowka selerowa

Pasta rybna z makreli

Bardzo szybka i niesłychanie smaczna pasta - sałatka z makreli: - 1 spora makrela wędzona - 1 średni ogórek kiszony - 2 kawałki czerwonej papryki konserwowej - 1 łyżeczka majone

szablon www

Barszcz z wiśni z młodymi ziemniaczkami

Niebywale pyszne zestawienie: Zupa - barszcz wiśniowy, młode ziemniaki z koperkiem, odrobina przypraw to wszystko. Można podawać na ciepło oraz jako chłodnik w gorące letnie dni. - 0

barszcz z wisni szablon  www
zakwas  www

Sałatka z brązowym ryżem i tofu

- 150 g ryżu naturalnego zwanego brązowym (gotować do miękkości) - 120 g sera tofu (może być też wędzony) - 5 płatków szynki szwardzwaldzkiej - 10 czarnych oliwek - 10 duż

salatka brazowy ryz tofu