Bitki wieprzowe

Wspaniały sos mięsny i jeszcze lepsze kotlety z karkówki duszone w panierce. - do 1 kg karczku wieprzowego - 0,5 litra bulionu drobiowo-wołowego (może być rosół) - 1 cebula -

bitki wieprzowe www

Kurczak na masełku

Zdziwisz się jakie to dobre: - 8 udek kurczaka (lub wg potrzeb, mogą też być mieszane z pałkami) - świeżo mielony pieprz - sól - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki masła extra

kurczak na maselku  www

Kluski kładzione

Przepyszne i szybkie: CISTO - 2 jaja - 1/3 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju - szklanka letniego mleka - szklanka letniej wody - szczypta cukru - około 500 g mąki (250 g od razu, r

kluski kladzione  www

Rosół na niedzielę i na święta

- połowa niedużej kury rosołowej - wiejskiej (lub ćwiartka dużej) - 500 - 700 g młodego antrykotu wołowego (doskonała jest także pręga wołowa) - 5 średnich marchewek - 2 śred

rosol  www

Surówka ze smażonej czerwonej kapusty

- 1 mała lub 1/2 średniej kapusty czerwonej - pestki granatu około 3-4 łyżek - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu do smaku - oliwa z oliwe

surowka z czerwonej smazonej  www
zakwas  www

Domowy chleb na zakwasie - 3 rodzaje

CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNEM - 200 g mąki orkiszowej, - 100 g mąki żytniej, - 100 g mąki pszennej, - 8 g soli, - 30 g ziaren słonecznika, - 30 g ziaren dyni, - 30 g oleju rzepako

domowy chleb  www

Prażoki, Prażucha, Porka

Idealne do sosów i kwaÅ›nych zup: - 1 kg ziemniaków (nie mÅ‚odych, najlepiej takich sierpniowych i późniejszych) - sól - 100 g mÄ…ki pszennej - odrobina mleka (1/5 szklanki) - Å‚yÅ

prazucha porka  www

Tarta porzeczkowa z budyniem

CIASTO - 200 g mąki tortowej (z lodówki) - 130 g masła (z lodówki) - 80 g cukru pudru - 1 łyżka cukru o smaku waniliowym - 1 żółtko (z lodówki) - tortownica o średnicy 26-28

tarta porzeczkowa  www

Gofry - 5 tajemnic udanego pieczenia

- 2 jaja - szczypta soli - cukier wanilinowy (30g) - 2 szklanki mąki (200g) - 2 szklanki mleka 2% - 4 łyżki oleju - płaska łyżka proszku do pieczenia Dodatki: - mocno schłod

gofry 5 tajemnic  www

Surówka z młodej kapusty i ogórka

- 1/4 sporej główki młodej kapusty (twardej) - 1/2 ogórka zielonego - szczypior z cebulą - garść świeżego kopru - 3/4 do 1 łyżeczki soli (do kapusty) SOS - 1/2 cytryny - 3

 surowka z mlodej i ogorka

Kurczak duszony w całości

- 1 kurczak około 2 kg - 0,5 kg świeżych pieczarek - garść suszonych grzybów - 150 g wędzonej wędliny - 1/3 szklanki białego wytrawnego wina - 2 łyżki masła klarowanego (lub

kurczakduszonywcalosciwww

Sałatka ogórkowa z makrelą

- 1 średnia makrela wędzona - 1 średni ogórek szklarniowy - 2 większe lub 3 mniejsze ogórki kiszone (mogą być małosolne) - 3 jaja ugotowane na twardo - 3 łyżki gęstego majone

 www salatka ogorkowa z Makrela

Sernik bez spodu o mocno serowym smaku

- 1 kg sera do mielenia (3 razy) lub mielonego sera twarogowego - 5 dużych jaj (lub 6 mniejszych) - niepełna szklanka cukru (do 180 g) - 150 g masła śmietankowego lub extra - 1 czuba

sernikzpolewawww

Makaron pene z kurczakiem

- 300 g makaronu pene (cięte rurki) - 250 g piersi z kurczaka - 200 ml śmietanki 30% - 200 g brokuła - 150 g cukinii - 2 cebulki dymki w tym jedna ze szczypiorkiem - 2 duże ząbki

makaronpenezkurczakiemwww

Chałka z 4 wałków

ROZCZYN - 40 g drożdży - 150 ml (gramów) letniego mleka o temp. mniej niż 40 st. C - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki mąki CIASTO - 500 g mąki tortowej - 50 g cukru - rozczyn

chalkaz4walkowwww