Bitki wieprzowe
Wspaniały sos mięsny i jeszcze lepsze kotlety z karkówki duszone w panierce. - do 1 kg karczku wieprzowego - 0,5 litra bulionu drobiowo-wołowego (może być rosół) - 1 cebula -
Wspaniały sos mięsny i jeszcze lepsze kotlety z karkówki duszone w panierce. - do 1 kg karczku wieprzowego - 0,5 litra bulionu drobiowo-wołowego (może być rosół) - 1 cebula -
Zdziwisz się jakie to dobre: - 8 udek kurczaka (lub wg potrzeb, mogą też być mieszane z pałkami) - świeżo mielony pieprz - sól - 2 łyżeczki majeranku - 2 łyżki masła extra
Przepyszne i szybkie: CISTO - 2 jaja - 1/3 łyżeczki soli - 1 łyżka oleju - szklanka letniego mleka - szklanka letniej wody - szczypta cukru - około 500 g mąki (250 g od razu, r
- połowa niedużej kury rosołowej - wiejskiej (lub ćwiartka dużej) - 500 - 700 g młodego antrykotu wołowego (doskonała jest także pręga wołowa) - 5 średnich marchewek - 2 śred
- 1 mała lub 1/2 średniej kapusty czerwonej - pestki granatu około 3-4 łyżek - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu do smaku - oliwa z oliwe
Pobierzcie schemat: http://srodagotuje.pl/chleb/ zakwas będzie gotowy już za 5 dni
CHLEB ORKISZOWY Z ZIARNEM - 200 g mąki orkiszowej, - 100 g mąki żytniej, - 100 g mąki pszennej, - 8 g soli, - 30 g ziaren słonecznika, - 30 g ziaren dyni, - 30 g oleju rzepako
Idealne do sosów i kwaÅ›nych zup: - 1 kg ziemniaków (nie mÅ‚odych, najlepiej takich sierpniowych i późniejszych) - sól - 100 g mÄ…ki pszennej - odrobina mleka (1/5 szklanki) - Å‚yÅ
CIASTO - 200 g mąki tortowej (z lodówki) - 130 g masła (z lodówki) - 80 g cukru pudru - 1 łyżka cukru o smaku waniliowym - 1 żółtko (z lodówki) - tortownica o średnicy 26-28
- 2 jaja - szczypta soli - cukier wanilinowy (30g) - 2 szklanki mąki (200g) - 2 szklanki mleka 2% - 4 łyżki oleju - płaska łyżka proszku do pieczenia Dodatki: - mocno schłod
- 1/4 sporej główki młodej kapusty (twardej) - 1/2 ogórka zielonego - szczypior z cebulą - garść świeżego kopru - 3/4 do 1 łyżeczki soli (do kapusty) SOS - 1/2 cytryny - 3
- 1 kurczak około 2 kg - 0,5 kg świeżych pieczarek - garść suszonych grzybów - 150 g wędzonej wędliny - 1/3 szklanki białego wytrawnego wina - 2 łyżki masła klarowanego (lub
- 1 średnia makrela wędzona - 1 średni ogórek szklarniowy - 2 większe lub 3 mniejsze ogórki kiszone (mogą być małosolne) - 3 jaja ugotowane na twardo - 3 łyżki gęstego majone
- 1 kg sera do mielenia (3 razy) lub mielonego sera twarogowego - 5 dużych jaj (lub 6 mniejszych) - niepełna szklanka cukru (do 180 g) - 150 g masła śmietankowego lub extra - 1 czuba
- 300 g makaronu pene (cięte rurki) - 250 g piersi z kurczaka - 200 ml śmietanki 30% - 200 g brokuła - 150 g cukinii - 2 cebulki dymki w tym jedna ze szczypiorkiem - 2 duże ząbki
ROZCZYN - 40 g drożdży - 150 ml (gramów) letniego mleka o temp. mniej niż 40 st. C - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki mąki CIASTO - 500 g mąki tortowej - 50 g cukru - rozczyn