Gofry - 5 tajemnic udanego pieczenia

Składniki:

- 2 jaja - szczypta soli - cukier wanilinowy (30g) - 2 szklanki mąki (200g) - 2 szklanki mleka 2% - 4 łyżki oleju - płaska łyżka proszku do pieczenia Dodatki: - mocno schłodzona świeża śmietana 30% lub 36% - płaska łyżka cukru wanilinowego - owoce świeże lub konfitury 5 tajemnic 1) gofrownica: powyżej 1000 W 2) sztywne ubite białko dodane powoli i delikatnie wymieszane z ciastem za pomocą łyżki (nie miksera!) 3) nalewanie ciasta: spokojnie nalewamy na środek "każdego gofra" i spokojnie rozprowadzamy łyżką, w taki sposób aby ciasto przykrywało całą powierzchnię formy i nie wypływało na zewnątrz 4) suszenie gofrów: po upieczeniu, suszymy gofry stawiając je pionowo, absolutnie nie można ich kłaść na płasko, ani też jeden na drugi 5) odgrzewanie gofrów: nie ogrzewamy gofrów w mikrofalówce! po prostu podgrzewamy je na rozgrzanej gofrownicy przez 1 minutę.

Sposób przyrządzenia:

1. Na początek smarujemy olejem naszą gofrownicę i włączamy ją aby dobrze się nagrzała.


2. Teraz dokładnie trzeba oddzielić białka od żółtek do osobnych naczyń, żółtka tam gdzie będziemy przygotowywać całość ciasta, a białka w pojemnik do miksowania na pianę.


3. Aby piana była sztywna dodajemy szczyptę soli do białek, przy okazji wzbogacimy smak gofrów.


4. Piana musi być tak sztywna, że łamie się i rwie nie ciągnąc się za łopatkami.


5. Do pojemnika z żółtkami wsypujemy cukier wanilinowy i miksujemy na jednolitą pulchną masę.


6. Do masy z żółtek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko.


7. Miksujemy chwilę na gładko i wlewamy 4 łyżki oleju, miksujemy dalej


8. Do gładkiej masy dodajemy całą pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką, do momentu, aż pozostaną tylko małe grudki piany. Ciasto musi być pulchne i wyglądać na lekkie.


9. Nareszcie czas na pieczenie: nalewamy na środek każdego płata gofrowego


10. I delikatnie, nie śpiesząc się, dokładnie wygładzamy płytki tak aby były pokryte w całości (po pierwszym razie sprawdzimy jak się upieką i czy trzeba dać więcej ciasta)


11. UWAGA: nie zamykajcie gofrownicy, jeśli ma zamek, górna pokrywa może się nieco unosić, tak ma być. Smażymy około 5 minut, przy słabszych gofrownicach może nawet 7.


12. Gofry wyjmujemy delikatnie i stawiamy pionowo do wyschnięcia, to bardzo ważne.


13. Można przygotować sobie bitą śmietanę z odrobiną cukru wanilinowego


14. Gofry najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe, aby je odświeżyć wystarczy włożyć na 1 minutę do rozgrzanej gofrownicy. Pysznego Smacznego :)