- 1 średnia makrela wędzona - 1 średni ogórek szklarniowy - 2 większe lub 3 mniejsze ogórki kiszone (mogą być małosolne) - 3 jaja ugotowane na twardo - 3 łyżki gęstego majonezu - gruby świeży szczypior z cebulkami - szczypta soli i 1/3 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
1. Zaczniemy od ugotowania jaj. Zagotowujemy je i jak tylko woda zacznie bulgotać, wyłączmy palnik i zostawiamy je tak na 10-12 minut (nie gotujemy). Po tym czasie zalewamy jaja zimną wodą tak aby ostygły.

2. Teraz możemy spokojnie przygotowywać resztę. Dobrze umytego zielonego ogórka kroimy na pół w poprzek, następnie tą połówkę na pół po długości, teraz po długości tniemy na kilka pasków

3. i kończymy ogórka krojąc go poprzecznie aby powstały małe słupeczki

4. Dokładnie tak samo postępujemy z ogórkami kiszonymi z tym, że nie trzeba ich kroić na pół poprzecznie, bo są mniejsze

5. Teraz przy pomocy krajalnic do jajek (lub ręcznie) kroimy jaja w grubszą kostkę i od razu dodajemy do sałatki (jednak, jeśli jaj jeszcze stygną, można to zrobić na końcu)

6. Szczypior kroimy na grubsze kółka - ważne jest aby szczypior był gruby i nie zgnieciony - kółka muszą być sprężyste. UWAGA: najlepiej wyglądające kółeczka zachowujemy, tak jak pokazano poniżej

7. Podobnie zachowujemy posiekaną drobną cebulkę o białym kolorze, będzie nam potrzebna do wykończenia sałatki

8. Obraną ze skóry makrelę, oczyszczamy z ości

9. I wyczuwając pod palcami czy nie ma już małych ości, rozdrabniamy bezpośrednio do sałatki

10. Najładniejsze mięso ryby, które wpadnie nam w ręce, pozostawiamy na koniec do dekoracji

11. Teraz przyprawiamy, odrobina soli i 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

12. Dodajemy majonez

13. Mieszamy, najlepiej drewnianą dużą łyżką

14. Można spróbować, aby sprawdzić czy jest odpowiedni słona i pieprzna

15. Przekładamy do salaterki, dbając przy tym, aby nie ubrudzić brzegów i dekorujemy makrelą i szczypiorem z cebulkami

16. I na stół :)
