Gulasz z udek kurczaka w sosie pomidorowym

Składniki:

Doskonały, szybki gulasz na spóźniony obiad. Podawać z makaronem lub ryżem. - 500 - 600 g trybowanych udek kurczaka (bez kości i skóry) - 100 g pieczarek - 100 g boczniaków (albo tylko boczniaki lub pieczarki, ale najlepiej wymieszać) - 400 - 500 g passaty pomidorowej - kilka cienkich plasterków boczku - 1 średnia papryka czerwona - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - kilka pomidorków koktajlowych - szczypta chili - cayenne - szczypta kminku w ziarnach - rozmaryn - świeże listki lub szczypta suszonego - sól i pieprz do smaku - oliwa - makaron spaghetti

Sposób przyrządzenia:

1. Zaczynamy od pokrojenia boczku na mniejsze części. Ten cienko krojony boczek, po usmażeniu odda nam tłuszcz do rondla i stanie się chrupki, posłuży nam na koniec do wykończenia posiłku na talerzu.


2. Smażymy boczek na dobrze rozgrzanym rondlu układając niezbyt gęsto. Jeśli zarumieni się z jednej strony odwracamy każdy kawałek na drugą stronę.


3. Trzeba już kroić części kurczaka rozdrabniając je na gulaszowe kawałki.


4. Po zdjęciu boczku z rondla zostanie sporo tłuszczu, w takim razie wrzucamy kurczaka. Na początku pozwalamy mu się przez kilka minut przysmażyć, nie mieszamy.


5. Można wstawiać osoloną wodę na makaron.


6. Teraz warzywa i grzyby, paprykę siekamy na małe kawałki.


7. Cebulę na dużą kostkę.


8. Czosnek na drobno. Pamiętajmy aby czosnek dodać do rondla na końcu smażenia.


9. Kurczak się podsmażył trzeba przyprawić solą i pieprzem (około 1/3 łyżeczki każdego)


10. Można dodać paprykę i cebulę, ale nie czosnek. Smażymy około 5 minut, często mieszając.


11. Kroimy boczniaki na dużą kostkę.


12. A pieczarki na cztery lub jeśli są większe na osiem.


13. Dodajemy do smażenia czosnek. Zamieszajmy i smażymy 1 minutę.


14. Dodajemy boczniaki i pieczarki.


15. Doprawiamy kminkiem i szczyptą chili.


16. Wrzucamy także listki rozmarynu.


17. Wlewamy 2 łyżki oliwy. Mieszamy wszystko i smażymy kilka minut.


18. Do rondla dodajemy passatę pomidorową.


19. Wlewamy też 100 ml wody (mniej więcej). Dusimy kilka minut pod przykryciem i próbujemy. Jeśli mało słone lub za kwaśne, dodajmy soli oraz szczyptę cukru.


20. Wrzątek już jest, gotujemy makaron.


21. Pomidorki kroimy na połówki.


22. I dodajemy do gulaszu. Mieszamy.


23. Wyłączamy już palnik i pozostawiamy pod przykryciem, minimum 5 minut.


24. Szykujemy talerz. Na dole makaron, na nim gulasz, a na górę kilka plasterków chrupiącego boczku.


25. Można podawać. Smacznego :)