Świeżonka

Składniki:

Kto nie lubi świeżonki? Wspaniałe wieprzowe mięsko duszone w słodkiej cebulce. - 300 g brzuszka wieprzowego bez skóry - 500 g łopatki wieprzowej - 500 g karczku wieprzowego - łyżka smalcu do smażenia - łyżeczka soli (na początek) - płaska łyżeczka pieprzu - 5-7 dużych cebul - płaska łyżka cukru - 2 łyżki spirytusu

Sposób przyrządzenia:

1. Świeżonka to wspaniała sezonowa potrawa. Kiedyś rolnicy zlecali zabijanie, wyhodowanych przez siebie świń, wiejskiemu rzeźnikowi. Z mięsa wykrajano wtedy takie części świeżego mięsa, jakie kto lubił i przyrządzano z niego prosty szybki gulasz. Jeśli brzuszek, który mamy jest chudy, roztapiamy w garnku jedną łyżkę smalcu.


2. Na dnie rozgrzanego garnka układamy, pokrojony w szerokie paski, brzuch i smażymy go na lekko rumiano. W początkowej fazie smażymy na jednej stronie, a po kilku minutach przewracamy kawałki na drugą stronę.


3. Pozostałe mięsko kroimy w grubą kostkę.


4. Jeśli brzuszek się zarumienił dodajemy pozostałe mięsne kawałki.


5. Teraz przyprawiamy solą pieprzem i cukrem. Mieszamy chwilę i wlewamy łyżkę spirytusu. Trzeba dobrze wymieszać. Smażymy do czasu aż odparują soki z mięsa, a na naszej patelni będzie skwierczeć. Pamiętajmy o tym aby co minutę przemieszać.


6. Cebulę kroimy na ćwiartki. Gdy mięso się lekko zarumieni dodajemy cebulę i ponownie smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli. Oczywiście trzeba często mieszać.


7. Gdy cebula będzie szklista, podlewamy całość lekko wodą, około pół szklanki.


8. I dusimy mięso pod przykryciem na mniejszym ogniu.


9. Za kilka minut sprawdzamy, czy sos się nie wygotował, jeśli tak podlewamy wodą. Dusimy w taki sposób, aż mięso będzie bardzo miękkie, a cebula rozgotuje się.


10. Świeżonka gotowa. Doskonała do klusek i ziemniaków.