Sos chrzanowy do jaj lub białej kiełbasy

Składniki:

Wspaniały, aksamitny sos chrzanowy jako dodatek do jaj na twardo lub białej kiełbasy. Bardzo prosty i szybki obiad: - 2 łyżki masła (do 80 g) - 2 czubate łyżki mąki pszennej - szklanka bulionu - mleko (na dolewanie) - 2 duże łyżki mocnego chrzanu - pieprz biały - sól - szczypta cukru - garść koperku - odpowiednia ilość jaj - ziemniaki

Sposób przyrządzenia:

1. Przyrządzimy jaj na twardo w sosie chrzanowym, kto chce może jeszcze sparzyć kilka białych surowych kiełbasek, idealnie się nadają pod ten sos. Każdy ma jakąś metodę gotowania jaj na twardo, ja polecam moją: wkładamy jaja na zimną wodę, zagotowujemy, aby woda dobrze zawrzała, lecz niezbyt długo, bo jaja mogą popękać i wyłączamy palnik. Teraz powinny stać we wrzątku 10 minut, po tym czasie zalewamy je zimną wodą aby ostygły. Jaja będą pięknie ugotowane, nie powinny być zielone w środku. Jak rozpoznać czy jaja są świeże zobaczcie w Trikach kuchennych,


2. Jaja już dochodzą, więc możemy wstawić ziemniaki i przygotować sos. Do 2 litrowego rondla wrzucamy masło i roztapiamy do momentu, aż zacznie się pienić.


3. Teraz wsypujemy całą naszykowaną mąkę.


4. Robimy swego rodzaju zasmażkę, szybko mieszając i smażąc całość około 1-2 minuty. Jak mąką się rozprowadzi i lekko podsmaży, działamy dalej.


5. Włączmy mikser na średnio wolne obroty i wlewając delikatnie bulion miksujemy całość, cały czas gotujemy sos na średnim ogniu. W skutek ciągłego gotowania mąka pęcznieje i "zużywa" nasze płyny, dlatego po chwili sos znowu zrobi się gęsty.


6. Cały czas miksując dolewamy małymi porcjami mleka, gotujemy chwilę, aż mąka wciągnie mleko i ponownie dolewamy. Robimy tak, aż zauważymy, że gęstość sosu jest stała. Musimy osiągnąć konsystencję gęstego sosu. Gdyby coś szło nie tak, zdejmujemy garnek z palnika i obserwujemy jak się sos zachowuje.


7. Teraz możemy już dodać chrzan.


8. Przyprawiamy pieprzem, solą i odrobiną cukru.


9. Sprawdzamy gęstość, gdyby się ściągnął to jeszcze raz na palnik i odrobina mleka nie zaszkodzi. Sos musi płynąć nie może być jak budyń.


10. Wyłączamy już palnik, dodajemy siekaną zieleninę.


11. Ziemniaki się akurat ugotowały, jaja już obrane. Smacznego.