Boczniaki to niedoceniane grzyby hodowlane. Odpowiednio przygotowane są pyszne: - 0,5 kg boczniaków - sól - 3 jaja - bułka tarta - olej lub masło klarowane do smażenia (lub zmieszać)
1. Aby zrobić boczniaki jak schabowe, musimy mieć grzyby, które mają duże kapelusze, małe nadają się np do sosów. układamy grzyby na dużej tacy, blaszkami do góry i obficie je solimy. Teraz trzeba zostawić tak posolone grzyby na 3-4 godziny.
2. Po tym czasie, na boczniakach dają się rzucić w oczy duże kropelki wody. grzyby zmiękły i są gotowe do panierowania.
3. Rozkłócamy jajka.
4. Panierujemy tylko w jajku i bułce tartej.
5. Na dobrze rozgrzany tłuszcz (na patelni powinno być go tyle, aby przykrywał dno w całości) wkładamy boczniaki blaszakami do góry, to ważne aby uzyskać na płaskiej powierzchni chrupiącą skórkę.
6. Jak są już dobrze rumiane odwracamy je i smażymy nieco dłużej, ponieważ tutaj mamy do czynienia z grubszymi częściami grzybów.
7. Grzyby gotowe, można je podawać jak schabowe z ziemniakami i np. mizerią, lub jako dodatek do kotletów :)