Wspaniały jabłecznik na kruchym cieście z pyszną kruszonką na wierzchu: CIASTO NA SPÓD (duża blacha) - 400 g mąki tortowej - 260 g masła - 130 g cukru kryształ - 1 cukier o smaku wanilii - płaska łyżka proszku do pieczenia - 1 duża łyżka gęstej śmietany 18% - 2 żółtka JABŁKA - 2,5 kg jabłek szara lub złota reneta - łyżeczka cynamonu - 4 spore łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki cukru kryształ KRUSZONKA - 200 g mąki - 100 g masła - 100 g cukru kryształ Pieczemy: 1h w temperaturze 180 st.C termoobieg (1h i 15 minut bez termoobiegu)
1. Wszystko naszykowane, więc zaczynamy od ciasta kruchego w proporcji 3:2:1. Twarde masło, prosto z lodówki, siekamy na kawałki wrzucając każdy do mąki tak aby się nie sklejały.
2. Dodajemy proszek do pieczenia.
3. I cukier o smaku waniliowym.
4. Teraz przy pomocy specjalnej siekaczki lub noża, siekamy masło razem z mąką na drobne kawałki.
5. Wsypujemy cukier kryształ.
6. Dodajemy śmietanę i żółtka, mieszamy dobrze łyżką.
7. w końcu przyszedł czas aby ciasto wyrobić. Trzeba to zrobić rękoma. Jak tylko składniki połączą się tworząc zwartą masę kończymy ugniatanie.
8. Z ciasta trzeba uformować gruby wałek.
9. Wałek kroimy na plastry o grubości 5 - 8 mm i wykładamy nimi dno formy do pieczenia.
10. Teraz w łatwy sposób rozkładamy palcami, w miarę równo, ciasto na dnie.
11. Ostatnia czynność przed pieczeniem: trzeba podziurkować całe ciasto widelcem, aby ewentualne powietrze zbierające się pod ciastem w czasie pieczenia, miało gdzie ulecieć.
12. Pieczemy 15 minut w temp 180 st. z termoobiegiem lub 20 minut bez termoobiegu.
13. Upiekło się na rumiano, nieco podrosło, może chwilę przestygnąć
14. W tym czasie, obrane wcześniej jabłka, ścieramy na grubej jarzynowej tarce.
15. Zasypujemy je obficie cynamonem.
16. Mąką ziemniaczaną i cukrem.
17. Przygotowane jabłka trzeba dobrze wymieszać.
18. Przyszedł czas na kruszonkę. Do odważonej mąki siekamy masło dodajemy cukier i siekamy wszystko tak jak poprzedni ciasto kruche.
19. Kruszonkę zagniatamy tak, aby ciasto przechodziło nam przez palce. Trzeba doprowadzić do tego aby po pewnej chwili przeciskania przez dłonie zaczęły tworzyć się grudki.
20. Jabłka można wykładać na spód.
21. Całe ciasto posypujemy kruszonką, i pieczemy w 180 st. 1h z lub 1h i 15 minut bez termoobiegu. W całym domu pięknie pachnie, a ciasto po upieczeniu jest cudownie rumiane.
22. Po ostygnięciu, niestety trwa to zawsze za długo :), można już robić kawę i delektować się "niebem w gębie".