Barszcz z wiśni z młodymi ziemniaczkami

Składniki:

Niebywale pyszne zestawienie: Zupa - barszcz wiśniowy, młode ziemniaki z koperkiem, odrobina przypraw to wszystko. Można podawać na ciepło oraz jako chłodnik w gorące letnie dni. - 0,5 kg ciemnych wiśni - 2 l wody - 1 płaska łyżeczka soli - 3 łyżeczki cukru - spora łyżka masła ZAKLEPKA - 100 ml mleka - 3 czubate łyżeczki mąki pszennej INNE - młode ziemniaczki - młody koperek - śmietana do smaku Można też podawać z grubym makaronem.

Sposób przyrządzenia:

1. Do garnka wlewamy ziemną wodę i wrzucamy umyte wcześniej wiśnie.


2. Wsypujemy sól i cukier i gotujemy pod przykryciem mnie około 10-15 minut od zagotowania.


3. Sprawdzamy czy wiśnie się powoli rozgotowują, jeśli tak dodajemy masło i gotujemy 5 minut. Oczywiście od czasu do czasu trzeba zamieszać.


4. Czas spróbować na słoność i na słodkość, barszcz jak to barszcz powinien być kwaskowy, jednak niektórzy mogą chcieć osłodzić go mocniej, proszę bardzo :)


5. Robimy zaklepkę (lub zaprawkę jak kto woli) wsypując do słoiczka z wodą mąkę. trzeba to dobrze wymieszać.


6. Wlewamy zaklepkę wąskim strumieniem, cały czas intensywnie mieszając w garnku, to pozwoli uniknąć grudek w zupie.


7. Zupa wygląda przepięknie i jest pyszna.


8. A tak podana wzbudzi jeszcze większy apetyt.