Soczyste i bardzo smaczne kotlety z fileta. - 500 - 700g piersi z kurczaka (filet) - 3-4 całe jaja - mąka pszenna - sól - pieprz - olej do smażenia - łyżka masła klarowanego
1. Zaczynamy od przekrojenia filetów w poprzek, poziomo.
2. Te większe kawałki, przeważnie te z dołu, przecinamy jeszcze po długości na pół.
3. Jaja trzeba dobrze roztrzepać, można to zrobić widelcem lub mieszadełkiem.
4. Na patelni dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła klarowanego.
5. Naszykujmy pół szklanki mąki i na dno talerza nasypmy soli i pieprzu, będziemy układać na tym części fileta.
6. Gdy kurczak znalazł się już na talerzu oprószamy go pieprzem i sola z wierzchu.
7. Panierujemy dokładnie w mące tyle ile zmieści się na patelni.
8. Gdy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, każdą część przygotowanego kurczaka zatapiamy w jajku i szybko kładziemy na patelnię.
9. Smażymy około 3-5 minut na każdej stronie, muszą się ładnie zarumienić.
10. I już są nasze pyszne, soczyste kotlety. Smacznego.