Delikatne kotlety z piersi kurczaka

Składniki:

Soczyste i bardzo smaczne kotlety z fileta. - 500 - 700g piersi z kurczaka (filet) - 3-4 całe jaja - mąka pszenna - sól - pieprz - olej do smażenia - łyżka masła klarowanego

Sposób przyrządzenia:

1. Zaczynamy od przekrojenia filetów w poprzek, poziomo.


2. Te większe kawałki, przeważnie te z dołu, przecinamy jeszcze po długości na pół.


3. Jaja trzeba dobrze roztrzepać, można to zrobić widelcem lub mieszadełkiem.


4. Na patelni dobrze rozgrzewamy 2 łyżki oleju i łyżkę masła klarowanego.


5. Naszykujmy pół szklanki mąki i na dno talerza nasypmy soli i pieprzu, będziemy układać na tym części fileta.


6. Gdy kurczak znalazł się już na talerzu oprószamy go pieprzem i sola z wierzchu.


7. Panierujemy dokładnie w mące tyle ile zmieści się na patelni.


8. Gdy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, każdą część przygotowanego kurczaka zatapiamy w jajku i szybko kładziemy na patelnię.


9. Smażymy około 3-5 minut na każdej stronie, muszą się ładnie zarumienić.


10. I już są nasze pyszne, soczyste kotlety. Smacznego.