Wspaniałe, bardzo proste sezonowe ciasto - palce lizać: - 200 - 300 g czerwonych porzeczek - 5 lub 6 jaj (w zależności od wielkości) - 1 i 1/2 szklanki cukru (do 300g) - 2 szklanki mąki - 8 łyżek oleju - 2 płaski łyżki proszku do pieczenia - 2 łyżki octu - cukier puder PIECZENIE: 50 - 60 minut w 180 st.C
1. Zaczynamy od wybicia całych jaj do miski w której będziemy przygotowywać ciasto.
 (1).Film_Migawka.jpg)
2. Dodajemy cukier.
 (2).Film_Migawka.jpg)
3. Miksujemy razem dłuższy czas, aby uzyskać jednolitą spienioną masę.
 (3).Film_Migawka.jpg)
4. Do masy wlewamy olej i chwilę miksujemy.
 (5).Film_Migawka.jpg)
5. Teraz porcjami po kilka łyżek dodajemy mąkę i po każdej porcji chwilę miksujemy, aby maka połączyła się z masą.
6. Po wykorzystaniu całej mąki masa powinna być jeszcze płynna.
 (8).Film_Migawka.jpg)
7. Teraz 2 łyżki octu i chwilę miksowania.
 (9).Film_Migawka.jpg)
8. Do porzeczek wsypujemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy szybko i dokładnie rękoma.
 (10).Film_Migawka.jpg)
9. Można już równomiernie rozsypać porzeczki po wierzchu ciasta. W trakcie pieczenia porzeczki zatopią się, jedne głębiej drugie płytko, ciasto będzie miało fantastyczny wygląd i smak.
 (11).Film_Migawka.jpg)
10. Pieczemy 50-60 minut w 180 st. C bez termoobiegu, z termoobiegiem 10 stopni mniej.
 (12).Film_Migawka.jpg)
11. Wystygłe ciasto posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
 (13).Film_Migawka.jpg)
12. Teraz słońce, kawa, ciasto :)
 (14).Film_Migawka.jpg)