Jak ugotować ryż na sypko

Składniki:

Chcesz aby twój ryż był zawsze sypki, nie chcesz chować go pod kołderkę :P - 1 i 1/2 szklanki ryżu = 320g = porcja na 4 do 5 osób - 2,5 litra wody - 1 spora łyżka soli - szczypta kwasku cytrynowego w proszku (1/5 łyżeczki, aby był bielszy - nie wpływa na smak) Można gotować w ten sposób każdy ryż, jednak najlepsze efekty daje ryż Basmati.

Sposób przyrządzenia:

1. Wsypujemy nasz ryż do 3 litrowego garnka i zalewamy do połowy wodą, jednocześnie intensywnie mieszając.


2. Po kilkunastu sekundach szybko wylewamy wodę, uważając aby ryż nie uciekał.


3. Płukanie powtarzamy 3 razy.


4. Zalewamy 3/4 garnka wodą, solimy i dodajemy szczyptę kwasku. Włączmy palnik i pod przykryciem zagotowujemy. Musimy być czujni i uważać aby nam nie wykipiał.


5. Kiedy zacznie wrzeć, mieszamy go ostatni raz przykrywamy szczelnie pokrywką i wyłączmy gaz. Ryż sam dojdzie w naszym garnku w ciągu kilku minut, to zależy od ryżu.


6. Gdy ryż będzie dobry, a możemy zrobić miękki, albo aldente (po prostu trzeba spróbować) cedzimy go na sicie przelewając szybko zimną wodą, to zapobiegnie dalszemu, samoczynnemu gotowaniu się.


7. Możemy już używać ryżu do naszych ulubionych potraw.