Wspaniałe, kruche, lekkie i bardzo smaczne, a wszystko to bez proszku do pieczenia: - 80 g masła - 60 g cukru pudru (do ciasta) - 5 żółtek - 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (12 lub 18%) - szczypta soli - łyżka spirytusu - od 250 do 350 g mąki tortowej - cukier puder do posypania - olej lub smalec do smażenia Smażyć tak długo aby były dobrze rumiane :)
1. Faworki zaczynamy od przygotowania masła, które musi być doskonałe do ucierania, więc bardzo miękkie. Można masło na 2 godziny przed wykonaniem faworków wyjęć z lodówki lub delikatnie podgrzać w mikrofalówce, aby stało się miękkie. Do masła przesiewamy po kilka łyżek cukru pudru.
 (1).Film_Migawka.jpg)
2. Przesiewamy i kręcimy mikserem na najwyższych obrotach, przesiewamy kolejne kilka łyżek i kręcimy. Powinna powstać pulchna masa.
 (2).Film_Migawka.jpg)
3. Teraz dodajemy po jednym żółtku, które wcześniej warto wybić do miseczki lub szklanki, za każdym razem kiedy dodamy żółtko, chwilę miksujemy, po ostatnim żółtku miksujemy trochę dłużej.
 (3).Film_Migawka.jpg)
4. podobnie postępujemy ze śmietaną, dodajemy po łyżce za każdym razem miksując.
 (4).Film_Migawka.jpg)
5. Teraz szczypta soli do smaku - obowiązkowo.
 (5).Film_Migawka.jpg)
6. I łyżka spirytusu, to bardzo ważne, aby faworki nie nasiąkały tłuszczem ze smażenia i były jeszcze bardziej kruche.
 (6).Film_Migawka.jpg)
7. Podobnie jak z cukrem pudrem postępujemy z mąką, przesiewamy po kilka łyżek i miksujemy za każdym razem, ciasto będzie stawało się coraz gęstsze i gęstsze.
 (7).Film_Migawka.jpg)
8. Kiedy ciasto będzie już na tyle gęste, że będzie się podnosiło na łopatkach miksera i nie możliwe będzie już dalsze miksowanie to dalej będziemy zagniatać na stolnicy.
 (8).Film_Migawka.jpg)
9. Co chwilę podsypujemy mąką i na początku delikatnie wrabiamy mąkę w ciasto, następnie coraz mocniej, ciągle dosypując mąki, zagniatamy tak aby wtłaczać do ciasta jak najwięcej powietrza. Możemy skończyć gdy ciasto jest gęste i odchodzi od rąk tworząc zgrabną kulę.
 (11).Film_Migawka.jpg)
10. Po odcięciu kawałka ciasta da się zauważyć wyraźne pęcherzyki powietrza wewnątrz, a ciasto jest plastyczne, rozciągane wraca do swego kształtu.
 (13).Film_Migawka.jpg)
11. Nakrywamy nasza kulę miseczkę i dajemy "odpocząć" ciastu przynajmniej 30 minut.
 (14).Film_Migawka.jpg)
12. Będziemy smażyć na oleju rozgrzanym do 170 st.C.
 (15).Film_Migawka.jpg)
13. Przy pomocy wałka do ciasta, formujemy cienkie na 1 do 1,5 mm placki, które tniemy na 2 cm paseczki.
 (17).Film_Migawka.jpg)
14. Każdy pasek nacinamy w środku, pozostawiając od góry i dołu po 2 cm nieprzeciętego.
 (18).Film_Migawka.jpg)
15. Teraz przekładając placek przez samego siebie, tworzymy cudowne faworki.
 (19).Film_Migawka.jpg)
16. UWAGA! nie robimy wszystkich na raz, aby nie obsychały. Smażymy małymi partiami 3 minuty na 1 stronie i 2 minuty po odwróceniu. Warto kontrolować temperaturę 170 st.
 (21).Film_Migawka.jpg)
17. Po obsypaniu cukrem pudrem są doskonałe, kruche i przepyszne.
 (23).Film_Migawka.jpg)