Surówka z młodej kapusty z marchewką

Składniki:

Delikatna, troszkę kremowa w smaku, dobrze przyprawiona; - 1/4 młodej kapusty - 2 młode marchewki - 2 młode cebulki - garść naci pietruszki SOS - 3 łyżki wody - 3 łyżki oleju rzepakowego - 1/2 cytryny - 1/2 łyżeczki soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego - spora łyżka majonezu - łyżeczka musztardy sarepskiej

Sposób przyrządzenia:

1. Na początek szatkujemy lub kroimy bardzo cieniutko kapustę. Należy to zrobić tak, aby pod różnymi kontami ja ścinać, ponieważ "nitki" kapusty nie powinny być długie.


2. Następnie na tarce jarzynowej o dużych okach, ścieramy marchewkę.


3. Cebulę szatkujemy podobnie jak kapustę, na drobno oraz z różnych kątów, aby nie tworzyła całych krążków. Będzie dużo łatwiej ją podzielić podczas mieszania.


4. Drobno szatkujemy natkę pietruszki.


5. Przygotowujemy sos z wszystkich składników, najlepiej w średnim słoiczku.


6. I bardzo dokładnie mieszamy sos. Można teraz odstawić sos na kilkanaście minut.


7. Przed polaniem surówki, trzeba sos jeszcze raz zamieszać. Teraz mieszamy już całość, dokładnie lecz nie za długo. Surówkę mieszamy z sosem przed samym podaniem.


8. A tak wygląda już na talerzy obiadowym. Smacznego.