Cebularz lubelski

Składniki:

- 4 cebulki dymki - 2 łyżeczki niebieskiego suchego maku - 500 g mąki tortowej pszennej - lekko wypukła łyżeczka soli do ciasta około 8g - 20 g masła - 2 łyżki oleju rzepakowego do cebuli i maku - szczypta soli do cebuli - 1 jajo do ciasta - 1 jajo do smarowania ROZCZYN - 1 pełna szklanka mleka pół na pół z ciepłą wodą (nie więcej niż 40 st. C) - 25 g świeżych drożdży - 2 płaskie łyżeczki cukru do rozczynu - 1 czubata łyżeczka mąki Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut

Sposób przyrządzenia:

1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży, mleka i wody. Szklanka mleka pół na pół z ciepłą wodą nie może mieć więcej niż 40 st.C


2. Do wyższego naczynia wlewamy mleko z wodą, dodajemy skruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek i zostawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów


3. Sprawdzamy czy masło jest bardzo miękkie, jeśli nie to trzeba je lekko rozgrzać, np. w mikrofalówce


4. Rozczyn podrósł, więc zabieramy się za ciasto: do miski przesiewamy przez drobne sito mąkę, solimy ją i delikatnie mieszamy. Teraz rozczyn jajko w całości, miękkie masło i można zamieszać łyżką.


5. Teraz ciasto należy dobrze wyrobić przez około 3-5 minut, starając się wgniatać w nie jak najwięcej powietrza.


6. Wyrobione? To posypujemy ciasto lekko mąką, i przykrywamy ściereczką. W taki sposób pozostawiamy na około 30-45 minut, aby wyrosło i podwoiło swoją objętość


7. Można już przygotowywać cebulki. Kroimy je na ćwiartkowe plasterki, zalewamy olejem, solimy szczyptę i dodajemy mak. Trzeba to dobrze wymieszać i pozostawić do czasu aż będzie używana


8. Ciasto zapewne wyrosło, więc trzeba wyjąć je na stolnicę i delikatnie "przerobić", zagniatając je jeszcze kilka razy, podsypawszy wcześniej lekko mąką


9. Dzielimy ciasto na 8 części


10. Z każdej formujemy placuszek o średnicy od 12-16 cm, który powinien być cieńszy w środku a krawędź może być nieco grubsza


11. Po zrobieniu 8 placków, trzeba je posmarować rozmąconym żółtkiem, ale jedynie na krawędziach


12. Na środkach placków układamy równomiernie cebulę przy pomocy łyżki, nabierając razem z makiem i olejem


13. Wszystkie gotowe placki wędrują do piekarnika na 2 tacach. Pieczemy w temperaturze 180 st.C przez 20 minut, lub z termoobiegiem w 170 st.C.


14. Po upieczeniu wyglądają pysznie i smakują tak samo :)