Szparagi na śniadanie

Składniki:

- 300 - 500 g szparagów zielonych (cienkich) - 4 jaja - 4 parówki - 1 większa cebula dymka (młoda) - łyżka masła - pieprz i sól do smaku (po 1/4 łyżeczki)

Sposób przyrządzenia:

1. Pokrój cebulkę na ćwierć plasterki, rozgrzej łyżkę masła w grubym rondlu i smaż cebulę aż złapie słomkowy kolor


2. Trzeba przygotować szparagi. Stwardniałe końce trzeba odłamać, najlepiej jest to wyczuć naginając koniec doprowadzając do pęknięcia, to co dopadnie nie nadaje się do jedzenia


3. Teraz należy pokroić szparagi, każdego na 2 części i rozłożyć na 2 kupki, osobno te z łebkami


4. do podsmażonej cebuli wlewamy na rondel około 1 i 1/2 szklanki wody, aby buło mniej więcej 1 i 1/2 cm od dna


5. wrzucamy połowę szparagów, te bez łebków, ponieważ one gotują się dłużej i gotujemy przy odkrytym rondlu tak długo, aż woda odparuje do połowy


6. jeśli woda wygotowała się do połowy wrzucamy drugą część szparagów, te z łebkami i gotujemy, aż odparuje połowa tej wody, która jest obecnie


7. Parówki dzielimy na 3 części każdą


8. Jeśli woda wygotowała się, wrzucamy podzielone parówki i tak przy otwartym rondlu gotujemy wszystko, aż naszej wody zostanie jedynie troszkę na dnie


9. teraz wbijamy jaja, w taki sposób aby je równomiernie rozłożyć na całym rondlu, oraz aby nie pękły żółtka


10. zmniejszamy gaz i pod przykryciem gotujemy wszystko do momentu, aż białko się zetnie na wierzchu żółtka


11. I tak to ma wyglądać :)