Polewa czekoladowa

Składniki:

- 50 g masła śmietankowego lub extra - 3 łyżki cukru - 2 łyżki ciemnego kakao - 4 łyżki wody

Sposób przyrządzenia:

1. Wszystkie składniki wrzucamy do niedużego rondelka i zalewamy 4 ma łyżkami wody


2. Rondel stawiamy na małym palniki i mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia składników.


3. Teraz doprowadzamy do wrzenia, cały czas lekko, równomiernie mieszamy, gdy polewa uzyska konsystencję gęstej lejącej śmietany, natychmiast zdejmujemy rondel z palnika. Jeżeli kakao i tłuszcz zaczną się rozdzielać od siebie (można rozpoznać to po wytrącającym, płynnym maśle), trzeba dodać 2 łyżki wody i powoli gotować, aż do konsystencji opisanej wyżej.


4. Teraz czekamy, aż polewa ostygnie do około 40 st. C, będzie jeszcze płynna, ale nie będzie parzyć w usta i smarujemy ciasto lub ciastka. Teraz warto polewę na cieście schłodzić, aby zrobiła się sztywniejsza. Polewa w temperaturze pokojowej jest miękka, wilgotna i pyszna.