Doskonałe do grilla, z łatwo dostępnych składników, wyraziste, a jednocześnie orzeźwiające: - 500 g mielonego twarogu sernikowego - 1 średni ogórek szklarniowy - 3 - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka suszonego koperku (może być świeży) - 2 łyżki oliwy - niecała 1/2 łyżeczki soli - niecała 1/2 łyżeczki pieprzu białego
1. Dobrze umytego ogórka obieramy w zebrę, tzn. że obieramy co drugi pasek. Taki sposób nada naszym tzatzikom nieco koloru, a także podkreśli smak.

2. Teraz ogórka ścieramy na dużych okach tarki jarzynowej. Robimy to bezpośrednio na sito.

3. Dokładnie odsączmy ogórka.

4. Do miski z serem przeciskamy, wcześniej obrane, ząbki czosnku.

5. Pieprzymy świeżo ukręconym pieprzem i solimy.

6. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy.

7. Dodajemy odsączone ogórki i dokładnie mieszamy.

8. Została tylko oliwa do smaku. Mieszamy.

9. Najlepsze są do potrwa grillowanych i pieczonych.
