Grillowane warzywa na specjalnej patelni

Składniki:

Doskonałe, przechodzące dymem grillowanego mięsa, letnie warzywa: - patelnia grillowa - 2-3 kolorowe papryki - 130-150 gramów małych pieczarek (lub większe krojone na części) - kilka cebulek dymek lub szalotek - 2/3 małej cukinii (jak ktoś bardzo lubi to cała) - 200 gramów kolorowych pomidorków czereśniowych - 2-3 łyżki oliwy - solidna łyżka przyprawy do grilla dodatkowo: papryka ostra - do smaku

Sposób przyrządzenia:

1. Najważniejsza jest ażurowa patelnia, konieczna aby uzyskać doskonały smak. W sprzedaży są dostępne takie patelnie okrągłe oraz różnego rodzaju woki. Jeśli jednak uda wam się spotkać patelnię kwadratową (co doskonale się sprawdza na prostokątnym grillu) to kupujcie bez zastanowienia.


2. Paprykę kroimy w dużą kostkę.


3. Cukinię w krążki, a krążki w ćwiartki.


4. Papryczkę ostrą - chilli drobno siekamy i dodajemy do wszystkich warzyw.


5. Nasze malutkie pieczarki, czyścimy przy pomocy miękkiej szczoteczki, pędzelka lub po prostu ręcznika papierowego


6. Do miski wrzucamy nasze cebulki dymki lub pokrojone w połówki szalotki. Natomiast pomidorki dodajemy na samym końcu, na 10 minut przed podaniem warzyw.


7. Oprószamy wszystko przyprawą do grilla i polewamy równomiernie oliwą.


8. Dobrze wymieszane warzywa wędrują na patelnię, która wcześniej stała kilka minut na rozpalonym grillu. Grillujemy tak mieszając co kilka minut. W zależności od gorąca na grillu cały proces może trwać 15-20 minut.


9. Jeśli cebulka już się zacznie rozlatywać, pierwsze warstwy zaczną się łuszczyć, a papryka będzie w miarę miękka wsypujemy pomidorki.


10. teraz mieszając co 1-2 minuty grillujemy do momentu, aż z większości pomidorków będzie schodziła skórka, a co niektóry może nawet się rozleci.


11. Trzeba już siadać, bo jeść się chce :)