Smak dzieciństwa, jabłka z naszej własnej jabłonki, proste niebywale wilgotne i smaczne ciasto: - 1,5 kg niezbyt dojrzałych papierówek - 2 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 3 żółtka i 2 całe jaja - 2 płaskie łyżki proszku do pieczenia - mleko na dolewanie aby uzyskać płynne ciasto (temp. pokojowa) - 2 łyżki octu (na samym końcu do ciasta) - cukier puder do posypania PIECZENIE: minimum 1 godzina i 10 minut
1. Zaczynamy od obrania jabłek, można je od razu pokroić na szóstki lub zrobić po ukręceniu ciasta. Jabłka obrane to wybijamy 3 żółtka i 2 całe jaja do miski, w której będziemy miksować.
2. Dodajemy cukier.
3. I miksujemy na puszystą masę - kilka miunt.
4. Teraz dodajemy olej i chwilę miksujemy (30 sekund)
5. Do tak przygotowanej masy dosypujemy 1/4 ilości mąki, w naszym przypadku pół szklanki i miksujemy 1 minutę. Tak samo postępujemy z reszta mąki, aż wmiksujemy wszystko.
6. Czas na mleko, dolewamy je małymi porcjami, po kilka łyżek i za każdym razem miksujemy chwilę.
7. Naszym celem jest uzyskać wspaniałą płynną masę, lecz nie za rzadką.
8. Jeśli masa jest już odpowiednia, dodajemy proszek do pieczenia i ponownie miksujemy chwilę.
9. Jeśli macie sprytne urządzenia do krojenia jabłek to szybciutko kroimy, jeśli nie to trzeba je pokroić w szóstki.
10. Wszystkie jabłka lądują w formie do ciasta. Nie układamy ich, ani nie ubijamy, powinny zostać szczeliny.
11. Właśnie dopiero w tej chwili dodajemy do płynnego ciasta 2 łyżki octu. I jeśli macie jeszcze mikser gotowy to je miksujemy, a jeśli nie to mieszamy dobrze łyżką.
12. Można już zalać jabłka ciastem.
13. I można też tak manewrować formą, aby ciasto wlało się w niewypełnione miejsca.
14. Do piekarnika na 1h i 10 minut w 180 st.C.
15. Upieczone trzeba wystawić do wystygnięcia. do jedzenia może być jeszcze trochę ciepłe :)
16. Aby wykończyć smakowo i estetycznie, posypujemy ciasto cukrem pudrem przesiewanym przez sito.
17. Można już kroić i pieścić podniebienie tym wspaniałym deserem.