Wspaniały, sprawdzony przepis na pyszne drożdżówki na jagodach - 0,5 litra jagód (nieco więcej niż 300 g) - 500 g maki tortowej typ 450 (będzie potrzebne jeszcze więcej do podsypywania i kruszonki) - 4 żółtka - 100 g masła (roztopionego - płynnego) - cukier wanilinowy do smaku - szczypta soli ZACZYN DROŻDŻOWY - 200 ml mleka (dobrze letniego) (może będzie potrzeba więcej) - 50 g drożdży - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka mąki KRUSZONKA (proporcja: 2-1-1) - 2 czubate łyżki mąki - 1 łyżka masła ( około 20 g) - 1 łyżka cukru LUKIER - 1 łyżka soku z cytryny - 1 łyżka wrzątku - 3-4 łyżki cukru pudru PIECZEMY około 20 minut tak aby się się mocno zarumieniły w temp. 180 st.C
1. Zaczynamy od zaczynu drożdżowego. Do ciepłego mleka (nie więcej niż 40st.) kruszymy drożdże i wsypujemy cukier i mąkę. Dobrze mieszamy, mogą zostać jedynie mała grudki z mąki. Odstawiamy do "rozruszania".
2. Przygotowujemy masło, topiąc je delikatnie w mikrofalówce lub w rondelku.
3. Mąkę przesiewamy przez sito.
4. Żółtka wybijamy np. do szklanki.
5. Sprawdzamy, czy drożdże już się ruszyły (czy zaczyn urósł i podwoił swoją objętość).
6. Wszystko gotowe możemy zacząć przygotowywać ciasto. Do mąki wlewamy zaczyn, wsypujemy cukier, cukier o smaku wanilinowym, dodajemy żółtka, szczyptę soli.
7. Na początku wszystko mieszamy dobrze łyżką, a później zagniatamy w misce, aż składniki się połączą i uzyskamy jednolitą ciągnącą się masę.
8. Teraz ciasto delikatnie oprószamy mąką i pozostawiamy pod ściereczką na 1h.
9. Godzina minęła i ciasto wyraźnie urosło.
10. Przerabiamy je na stolnicy, ugniatając przez minutę i robimy ponownie kulę, którą nakrywamy ściereczką lub pustą już miską. Zostawiamy tak do ponownego wyrośnięcia 30 minut.
11. Ciasto ponownie urosło.
12. Możemy delikatnie przerobić, kilkakrotnie ugniatając i formujemy gruby wałek z którego kroimy plastry o grubości do 2 cm.
13. z plastrów formujemy kulki, i każdą rozwałkowujemy na krążki o grubości do 0,5 cm.
14. Dopiera teraz możemy do jagód nasypać 2 łyżki cukru i wymieszać je (gdyby wcześniej, jagody mogły by puścić sok).
15. Na rozwałkowane placuszki surowego ciasta nakładamy sporą łyżkę jagód z cukrem.
16. Formujemy coś na kształt pieroga, sklejając dobrze brzegi.
17. Następnie zaginamy narożniki pod spód i do środka, od tej strony gdzie jest "szef" i formujemy bułeczki. Nasze jagodzianki przykrywany na stolnicy ściereczką i zostawiamy do samoczynnego wyrastania, kiedy my będziemy przygotowywać kruszonkę.
18. Do miski wrzucamy wszystkie składniki kruszonki i rękoma rozgniatamy między palcami. Czym dużej wyrabiamy tym ciasto bardziej się łączy i możemy tak przesiewać przez palce, aby formowały się niewielkie i większe grudki, a takie nam są potrzebne.
19. Zaglądamy do bułek. Już podrosły :)
20. Smarujemy wszystkie mlekiem (mleko powinno mieć temp. pokojową) i część posypujemy kruszonką.
21. Do piekarnika na 20-30 minut 180 st.C, musza się dobrze zarumienić.
22. Już się upiekły, w całym domu pięknie pachnie, aż ślinka leci :) e z kruszonką możemy jeść jeszcze na ciepło, a te z lukrem muszą ostygnąć - sami wybierzcie których rozbicie więcej.
23. Robimy prosty lukier, dodając sok i wodę, następnie wsypujemy sporo cukru pudru, dokładnie to mieszamy i dosypując po łyżeczce cukru pudru , zagęszczamy lukier. Lukier powinien być tak gęsty, że jeszcze się leje, ale już ledwo co.
24. Możemy już jeść, hurra!