Doskonałe do grilla, z łatwo dostępnych składników, wyraziste, a jednocześnie orzeźwiające: - 500 g mielonego twarogu sernikowego - 1 średni ogórek szklarniowy - 3 - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka suszonego koperku (może być świeży) - 2 łyżki oliwy - niecała 1/2 łyżeczki soli - niecała 1/2 łyżeczki pieprzu białego
1. Dobrze umytego ogórka obieramy w zebrę, tzn. że obieramy co drugi pasek. Taki sposób nada naszym tzatzikom nieco koloru, a także podkreśli smak.
2. Teraz ogórka ścieramy na dużych okach tarki jarzynowej. Robimy to bezpośrednio na sito.
3. Dokładnie odsączmy ogórka.
4. Do miski z serem przeciskamy, wcześniej obrane, ząbki czosnku.
5. Pieprzymy świeżo ukręconym pieprzem i solimy.
6. Dodajemy koperek i dokładnie mieszamy.
7. Dodajemy odsączone ogórki i dokładnie mieszamy.
8. Została tylko oliwa do smaku. Mieszamy.
9. Najlepsze są do potrwa grillowanych i pieczonych.