- 1/4 sporej główki młodej kapusty (twardej) - 1/2 ogórka zielonego - szczypior z cebulą - garść świeżego kopru - 3/4 do 1 łyżeczki soli (do kapusty) SOS - 1/2 cytryny - 3 do 5 łyżek oleju rzepakowego - szczypta soli - 1 i 1/2 łyżeczki cukru
1. Trzeba zszatkować kapustę lub drobno posiekać. Zwracamy uwagę, aby kapusta nie miała dłuższych kawałków niż 5 cm.
2. Solimy kapustę sypiąc sól delikatnie po całej powierzchni
3. Teraz kilkoma zdecydowanymi ruchami rąk trzeba ją wymieszać jednocześnie dosyć mocno zgniatając. Kapusta stanie się bardziej miękka po takiej operacji.
4. Przygotowujemy sos w słoiczku: trzeba wycisnąć połówkę cytryny, dodać olej, sól i cukier. Zakręcamy szczelnie słoik i "szejkujemy" energicznie, aby zrobić zawiesinę oleju w soku cytrynowym.
5. Można już szatkować ogórka, pamiętając przy tym, że nie są to okrągłe całe plasterki tylko trzeba go ciąć lekko z kąta. Ogórka nie obieramy.
6. Podobnie postępujemy z cebulą, z tym, że ją obieramy :)
7. Teraz szczypior. Ważne jest, aby był to gruby i twardy szczypior, który kroimy na ładne duże krążki. Szczypior natychmiast dodajemy na górę surówki.
8. Szatkujemy koperek, nie zbyt drobno, jednak grube łodygi trzeba odrzucić i potem można je wykorzystać - zobacz Triki kuchenne.
9. Wszystko zalewamy sosem, starając się polać delikatnie po całej powierzchni surówki.
10. Trzeba dokładnie lecz nie za mocno wymieszać.
11. Smacznego!