Sałatka arabska

Składniki:

- średniej wielkości młoda kapusta pekińska - jeden większy młody ogórek zielony - 1 duża lub 2 małe młode cebulki dymki - odrobina siekanego koperku - 300 g piersi z kurczaka PRZYPRAWIAMY KURCZAKA - 2 łyżki oleju - płaska łyżeczka przyprawy Curry - 2/3 łyżeczki Kurkumy mielonej - 1/3 łyżeczki soli - 1/3 łyżeczki białego mielonego pieprzu ROBIMY SOS - 2 lub 3 ząbki młodego czosnku - 3 łyżki gęstego jogurtu - 3 łyżki gęstego majonezu - 1/3 łyżeczki soli - 1/3 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki przyprawy Curry

Sposób przyrządzenia:

1. Na początek trzeba pokroić pierś z kurczaka, ponieważ za chwilę będzie smażony


2. Teraz przyprawiamy kurczaka zgodnie ze składnikami powyżej, 2 łyżki oleju, płaska łyżeczka przyprawy Curry, 2/3 łyżeczki Kurkumy mielonej, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki białego mielonego pieprzu


3. Trzeba dokładnie wszytko wymieszać.


4. Na rozgrzaną patelnię "sypiemy" kurczaka, nie trzeba natłuszczać patelni, ponieważ kurczak, był przyprawiany w oleju.


5. Smażymy około 5 minut, tak aby cząstki nieco się zarumieniły. Przesypujemy na miskę (najlepiej metalową) i odstawiamy do ostygnięcia


6. Można już kroić kapustę na paseczki o długości max 5 cm


7. Teraz przygotujmy sos: 2 lub 3 ząbki młodego czosnku, 3 łyżki gęstego jogurtu, 3 łyżki gęstego majonezu, 1/3 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki białego pieprzu, 1/2 łyżeczki przyprawy Curry


8. Do kapusty dodajemy wystudzone kawałki kurczaka i zalewamy sosem


9. Należy wszystko razem wymieszać, ab dobrze składniki połączyły się z sosem


10. Można jako ozdobę ułożyć na wierzchu jajko krojone w ósemki i odrobinę posypać siekanym koperkiem.