Wspaniała na ciepło i doskonała na zimno: - 700 g wieprzowego mięsa mielonego - 1 brokuł (około 500g) - 1 mały kalafior - 1 średnia papryka czerwona - 1 duża cebula - 1 średnia marchewka - 2 jaja - 3 łyżki drobnej tartej bułki - do mięsa: 3/4 łyżeczki soli i 1/2 pieprzu oraz 1 łyżka majeranku, łyżka natki pietruszki - do smażenia warzyw: 2 łyżki oleju szczypta soli i szczypta pieprzu - starty parmezan lub inny twardy ser dojrzewający
1. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w grubą kostkę oraz w podobny sposób kroimy paprykę, z tym że kilka większych kawałków papryki zostawiamy, około 1.5 cm na 3 cm. Czosnek siekamy na drobno. Z marchewki odkrajamy kilka krążków, resztę ścieramy na grubej jarzynowej tarce. Następnie cebulę i paprykę oraz krążki marchewki smażymy na miękko "al dente".

2. Przygotowujemy 2 garnki z odpowiednia ilością wody oraz po 1 łyżeczce soli, wstawiamy na palnik, aby woda się zagotowała.

3. Gdy cebula i papryka już są "al dente" możemy dodać startą marchewkę do smażenia.

4. Można doprawić pieprzem i solą. Marchewka jest drobna przesmaży się szybko. Jak tylko złapie temperaturę możemy dodać posiekany czosnek i smażyć około minuty.

5. Z patelni wyjmujemy na miseczkę grube kawałki papryki i krążki marchewek.

6. Woda zaczęła wrzeć, gotujemy kalafiora i brokuł. UWAGA: brokuł gotujemy bez przykrycia, dzięki temu zachowa swoją piękną zieloną barwę.

7. Gdy warzywa są "al dente" odcedzamy je i pozostawiamy do przestygnięcia.

8. Zabieramy się za mięso. Przyprawiamy majerankiem, pieprzem i solą.

9. Dodajemy przestudzone, smażone warzywa.

10. Wsypujemy bułkę tartą i wyrabiamy ręką przez minutę.

11. Można dodać 2 jaja.

12. Teraz dokładnie wyrabiamy, aby powstała jednolita masa (około 2 minuty).

13. Na dnie naczynia do zapiekania rozkładamy równomiernie około 1/3 masy.

14. Wybieramy mniejsze części kalafiora i brokułu i wykładamy na pierwszą warstwę masy. Teraz przykrywamy wszystko pozostałą mięsną masą.

15. Na samej górze wciskamy do mięsa duże kawałki brokułu i kalafiora, oraz układamy paprykę i marchewkę, wszystko posypujemy startym parmezanem lub innym twardym serem dojrzewającym.

16. Do piekarnika na 50 minut w temperaturze 180 st. raczej bez termoobiegu, aby warzywa na górze nie wysychały.

17. I oto jest wspaniała, sycąca, pełna smaku zapiekanka. Doskonała z ziemniakami z wody posypanymi koperkiem. Smacznego.
