Czy to jest proste? i TAK i NIE! Zobaczcie ten przepis, szereg porad jak dobrze przyrządzić schabowego z kością. Dowiecie się też dlaczego jest lepszy niż schab bez kości: - kilka dobrych kotletów ze schabu z kością - 3 jaja - bułka tarta własna lub z piekarni - sól i pieprz świeżo mielony - domowy smalec do smażenia
1. Kotlety schabowe są najlepsze z kością. Pierwszą tajemnicą dobrych kotletów schabowych jest to, że muszą być świeże. udajemy się do zaprzyjaźnionego sklepu lub rzeźnika i prosimy o ukrojenie kilu kotletów z kością. Sprzedawca odrąbie toporem kość, a my mamy pewność, że kotlety będą odpowiedniej grubości. teraz trzeba je dobrze rozbić. Wkładamy kotleta między folię spożywczą i rozbijamy obustronnie, szczególnie uważnie przy kości - tu może zostać nieco grubszy kotlet.
2. Drugą tajemnicą udanych kotletów jest to, że absolutnie nie możemy solić ich zaraz po rozbiciu - nie mogą leżeć posolone. Dlatego od razu rozkłócamy jaja widelcem, na jednolita masę.
3. Na patelni z grubym dnem roztapiamy dwie łyżki smalcu (przed każdym nałożeniem kotletów do smażenia, trzeba dołożyć smalcu, aby miały w czym się smażyć).
4. Gdy tłuszcz jest dobrze rozgrzany, przyprawiamy tyle kotletów ile wejdzie na raz na patelnię solą i pieprzem.
5. Zamaczamy w rozkłóconym jajku.
6. I od natychmiast w naturalnej bułce tartej.
7. Teraz smażymy na pierwszej stronie do 4-5 minut na średnio większym ogniu.
8. Jak będą rumiane i panierka będzie chrupka, obracamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty.
9. Aby kotlety dosmażyły się od strony kości, trzeba ułożyć je tą samą stroną i od czasu do czasu przygnieść je przy samej kości łyżką lub łopatką oraz nachylić patelnię, aby gorący tłuszcz spłynął i dosmażył grubsze miejsca naszych kotletów.
10. Pięknie usmażone kotlety schabowe, są doskonałe na niedzielny obiad, a szczególnie w okolicy kości mają niepowtarzalny, delikatny smak.