- 500 g mięsa mielonego - 1 średnia cebula - jedno duże jajo - 2 ząbki czosnku - 70 g (3-4 łyżki) tartej bułki - 1/3 szklanki mleka i 1/3 szklanki wody - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki pieprzu WYWAR - 1 do 1,5 litra bulionu - dopełnić do 2,5 l wodą - 150 g drobnych pieczarek - 1 biała część pora - 4 serki topione o smaku naturalnym lub mlecznym (śmietankowym) - sól i pieprz do smaku - koper i nać pietruszki na talerz
1. Na początek włączamy bulion, aby się zagotował. Bulion dopełniamy wodą w taki sposób, abyśmy mieli 2,5 litra wywaru
2. Teraz trzeba namoczyć bułkę tartą w mleku i wodzie.
3. Trzeba chwilę odczekać, aż bułka napęcznieje i można już wszystkie składniki do mięsa dodawać: bułkę, przetartą na drobnej tarce jarzynowej cebulę
4. Czosnek przeciśnięty przez praskę
5. Oraz jajo i trzeba mięso przyprawić solą i pieprzem
6. Teraz trzeba wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki stworzyły jednolitą masę
7. Kroimy pora na plasterki o grubości 2-3 mm
8. Malutkie pieczarki wrzucamy w całości, a większe kroimy na połówki
9. Przygotowujemy serki, krojąc je na plastry, aby szybciej rozpuściły się w wywarze
10. Jeśli bulion się zagotował to wkładamy kawałki mięsa "rwąc" je ręką. Aby mięso się nie kleiło do ręki, od czasu do czasu moczymy rękę w wodzie. Wszystkie klopsy gotujemy na wolnym ogniu 15 minut
11. po 15 minutach gotowania, dodajemy pora i pieczarki
12. Oraz serki topione i gotujemy 10 - 15 minut, aż do rozpuszczenia serków
13. Teraz czas na próbę, trzeba sprawdzić czy jest odpowiednio słona i czy nie zbyt mało ostra, jeśli tak, to przyprawiamy wg uznania
14. Na koniec odrobina koperku i natki pietruszki
15. I już można jeść :)