Bardzo szybkie, łatwi i niedrogie danie. bardzo dobre dla dzieciaków. Soczyste kawałki piersi z kurczaka w słodkawym i nieco ostrym sosie, pasuje do nich makaron, kasza jaglana, kasza gryczana oraz ryż, a nawet ziemniaki. - 500 - 800 g fileta z piersi kurczaka - szklanka bulionu warzywno-drobiowego - 5-7 pieczarek - 2 cebule - 3 ząbki czosnku - olej do smażenia - łyżka masła klarowanego (opcja) PANIERKA - 3 łyżki maki pszennej - łyżka czubata papryki słodkiej - "dobre" pół łyżeczki pieprzu białego - pół łyżeczki soli
1. Pierś kurczaka należy pokroić na kawałki jak każde mięso gulaszowe.

2. Przygotowujemy panierkę, wsypując wszystkie składniki do miseczki i dokładnie je mieszamy ze sobą.

3. Opruszamy kurczaka w misce panierką.

4. I dokładnie mieszamy rękoma, tak aby każda część kurczaka była równo wypanierowana.

5. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy mocno 2 łyżki oleju i łyżkę masła klarowanego.

6. Smażymy fileta na 2 razy, rozrzucając każdą porcję tak aby nie było zbyt pełno na patelni. Kawałki trzeba obsmażyć na rumiano z każdej strony.

7. Zdejmujemy pierwszą porcję i wkładamy drugą.

8. Gdy kawałki kurczaka się smażą, przygotowujemy czosnek, krojąc go na małe cząstki (pamiętajcie, że czosnek smaży się na końcu).

9. Cebulę kroimy w podłużne piórka i jeszcze surową rozdzielamy w dłoniach, aby smażenie przebiegło równomiernie i szybko.

10. Pieczarki kroimy na połówki, a połówki na plasterki i smażymy je na rumiany kolor.

11. Do podsmażonych pieczarek dodajemy cebulę smażymy chwilę, ab załapała rumiane brzegi i podlewamy bulionem, 2-3 łyżki.

12. Dusimy kilka minut, aż bulion odparuje i dodajemy czosnek, smażymy go przez chwilę, kilka razy mieszając.

13. Można już wlać resztę bulionu.

14. Od razu dodajemy kurczaka i jeśli to potrzebne dopełniamy sos wodą w taki sposób, aby kawałki kurczaka lekko wystawały nad sos.

15. Teraz dusimy wszystko razem przez 20 minut pod przykryciem.

16. Sos nabierze smaku i zagęści się do panierki z kurczaka, a także dlatego, że jakaś jego część odparuje. Wszystko gotowe.

17. Najlepiej podać to danie z lekką kaszą, lub ryżem.
